Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.06.2017 10:00

Mestskú hromadnú dopravu v Šali začína zabezpečovať elektrobus


Šaľa bude mať prvý elektrobus Škoda Perun na Slovensku.


Mestskú autobusovú dopravu v Šali začne zabezpečovať nový elektrobus. Premávať začne v piatok 30. júna v popoludňajších hodinách. „Prvé tri dni, teda do nedele 2. júla, bude elektrobus v Šali premávať zdarma,“ informovala hovorkyňa mesta Alexandra Szabová.


Elektrobus bude prevádzkovať spoločnosť Arriva Nové Zámky, a. s. Keďže mestskú hromadnú dopravu v Šali pokrýva len jedna linka, kúpou elektrobusu zabezpečí dopravca 100-% obnovu vozového parku v mestskej autobusovej doprave.       

Maximálna prepravná kapacita elektrobusu bude 70 ľudí. V čase rannej špičky dopravca zabezpečí pomocný, klasický spoj. „Nový 12-metrový nízkopodlažný elektrobus sa vyznačuje maximálnou šetrnosťou k životnému prostrediu, bezpečnosťou, bude disponovať výkonnou klimatizáciou, možnosťou nabíjania mobilných telefónov a iných prístrojov, wifi pripojením, obyvatelia určite ocenia aj extrémne tichý chod vozidla. Súčasťou vybavenia je aj vyklápacia plošina pre nástup s vozíkom a detským kočíkom, úchyty na ich fixáciu či denné svietenie pomocou LED diód,“ skonštatovala Szabová.       

Elektrobus najazdí v Šali ročne zhruba 100 000 kilometrov. V podmienkach dopravnej situácie v meste predstavuje približný dojazd 130 kilometrov na jedno nabitie. Dobíjanie bude zabezpečené prostredníctvom rýchlonabíjacej stanice v priestoroch areálu spoločnosti Arriva v Šali pri autobusovej stanici. „Pretože v popoludňajších hodinách je frekvencia spoja približne raz za hodinu, s nabíjaním elektrobusu problém nebude,“ povedala Szabová.      

Náklady na údržbu elektrobusu sú približne tretinové v porovnaní s klasickým autobusom. „Celková suma na prevádzku sa vyrovnáva vyššou nákupnou cenou elektrobusu. Jeho zakúpenie sa však na cene cestovného lístka neprejaví,“ tvrdí hovorkyňa mesta. Rovnaký by mal zostať aj doplatok mesta. Predpokladaná výška úhrady za služby dopravcu na rok 2017 predstavuje sumu 66 598 eur vrátane sedempercentného primeraného zisku.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
Posilnené spoje na Pezinskú Babu
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v spolupráci so Slovak lines posilňujú autobusové spoje na Pezinskú babu a to už pred jarnými prázdninami.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
10.11.2021
Nový dopravca v Nitre už prijíma žiadosti o dopravné karty
Nový dopravca, ktorý bude od nového roku prevádzkovať mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Nitre už začal s vydávaním dopravných kariet. Podľa radnice už spoločnosť Transdev Slovensko eviduje viac ako 1100 žiadostí.
viac
11.07.2022
Elektrobus MHD prepravil v Šali takmer pol milióna cestujúcich
Elektrobus v Šali prepravil za päť rokov svojho nasadenia do prevádzky 494.345 cestujúcich a najazdil 294.991 kilometrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %