Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.01.2022 02:25

Mestskí policajti opäť zorganizovali zbierku nepotrebného šatstva


Snímka zdroj: (vysoketatry.sk).


Mestskí policajti z Vysokých Tatier opäť zorganizovali zbierku nepotrebných vecí. V stredu 26. januára prejdú postupne všetky mestské časti od Vyšných Hágov až po Tatranskú Lomnicu, aby od obyvateľov vyzbierali všetok nepotrebný textil.


Zástupca náčelníka mestskej polície (MsP) Jozef Štefaňák uviedol, že zbierku si vyžiadali samotní Tatranci. "Roky sme presviedčali domáce obyvateľstvo o tom, aby nepotrebný textil a šatstvo odovzdali na recykláciu. Snažili sme sa tak eliminovať aj prípadný vznik čiernych skládok na báze vyhodených prebytočností z domácnosti," objasnil.

Pilotná myšlienka vznikla podľa neho spontánne, iniciovali ju samotní Tatranci, ktorí pozorovali po veternej kalamite pomáhajúcich klientov podtatranského Inštitútu Krista Veľkňaza v teréne. "Sporo odetých ich vybiehali do mrazu obliecť čímkoľvek, čo doma našli. Prvé roky okrem šatstva putoval do Žakoviec vyradený nábytok, staršie elektrospotrebiče a tamojší obyvatelia charitných domov sa potešili aj kuchynskému riadu,“ priblížil Štefaňák začiatky adresnej charitatívnej zbierky spred osemnástich rokov, ktorá sa vyprofilovala na konkrétny vstupný materiál – textil, resp. šatstvo.

Očista domácností od nadbytočností tak zohľadňuje aj potreby prijímateľov charitatívnej zbierky. „Prvé roky sme expedovali obrovskú zbierku do Žakoviec. Na istý čas sa odberateľom textilného nákladu stala oravská neziskovka Pomocný anjel, kde ženy textílie prešívali na posteľnú bielizeň do slovenských nemocníc. Potom sa z donorstva tešili v Sociálnom družstve Diakonie Broumov v Královohradeckom kraji,“ dodáva Štefaňák, ktorý je autorom myšlienky. Ocenil, že s iniciatívou usporiadať takúto zbierku prišli aj samotní Tatranci, ktorí sa tak snažia aj o očistu svojho okolia.

Aj tentoraz veci z domácností poputujú na charitu. V súvislosti s prebiehajúcou pandémiou MsP zabezpečí dezinfekciu textilného materiálu, všetky hygienické štandardy. Aj pri kontakte s tatranským obyvateľstvom budú dodržiavať všetky pandemické nariadenia. "Nemáme v úmysle inštalovať v intraviláne plechové kontajnery určené na textil, nakoľko ich vyberači už prišli k úrazu. Ostávame pri humánnejšom odlive textilu a nepotrebností z mesta," uzatvára Štefaňák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Obyvatelia Tatier budú môcť opäť darovať obnosené šatstvo a nepotrebný textil
Mestskí policajti vo Vysokých Tatrách po roku opäť organizujú zbierku obnoseného šatstva a nepotrebného textilu pre charitu. Zástupca náčelníka tamojšej Mestskej polície (MsP) Jozef Štefaňák informoval, že jedným z cieľov zbierky je zamedziť vyberaniu kontajnerov, po ktorom ostáva neporiadok.
viac
08.01.2020
Petržalka opäť vyhlási zbierku šatstva pre ľudí bez domova
Bratislavská Petržalka chce aj tento rok pomôcť ľuďom bez domova prežiť chladné mesiace. Od 13. januára preto plánuje vyhlásiť tradičnú verejnú zbierku oblečenia pre tých, ktorí nemajú vlastnú strechu nad hlavou. Informuje o tom na webovej stránke.
viac
04.06.2021
Mestskí policajti pripravili pre žiakov praktickú dopravnú školu
Mestskí policajti z Vysokých Tatier pripravili pre žiakov tatranských škôl praktickú dopravnú školu. Jej cieľom je preveriť správanie sa a reakčnosť detí na cestách.
viac
27.10.2021
Vysoké Tatry: Mestskí policajti doručujú seniorom tekuté dezinfekčné mydlá
V rámci akcie Spolu to zvládame doručujú v utorok mestskí policajti tatranským seniorom v domácnostiach a v štyroch denných centrách tekuté dezinfekčné mydlá. V minulosti im takto roznášali ochranné rúška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %