Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.06.2021 08:20

Mestskí policajti pripravili pre žiakov praktickú dopravnú školu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestskí policajti z Vysokých Tatier pripravili pre žiakov tatranských škôl praktickú dopravnú školu. Jej cieľom je preveriť správanie sa a reakčnosť detí na cestách.


Podľa preventistov Mestskej polície (MsP) Vysoké Tatry tri štvrtiny detí vo veku šesť až desať rokov trávia voľný čas, alebo sa tiež prepravujú do školy, na bicykloch či kolobežkách. Praktická výučba dopravnej výchovy určená školákom sa za viac ako dvadsaťročnú kariéru mestského policajta zástupcovi náčelníka MsP Jozefovi Štefaňákovi osvedčila. „Len tak máme možnosť preveriť správanie a reakčnosť detí, ako účastníkov cestnej premávky,” povedal Štefaňák. Každoročne pred letnými prázdninami pripravujú podľa jeho slov pre žiakov prvého stupňa praktickú dopravnú školu.

„Hliadkujeme pri ich ceste do školy a monitorujeme popoludňajšie návraty. Máme zmapované drobné prehrešky voči ich bezpečnosti, a práve tie navodíme v modelovej situácii na križovatke dopravného ihriska, aby sme ich usmernili, poopravili. Povinnosť nosenia reflexných prvkov pre ich viditeľnosť, povinnosť nosenia prilby pri bicyklovaní, voľbu čo najkratšej trasy pri prechádzaní cesty, kde nie je priechod pre chodcov, memorujeme opakovane,” približuje Štefaňák.

Z dôvodu opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu dopravnú školu zorganizovali tentokrát až mesiac pred koncom školského roka.

V utorok (1. 6.) na MDD si svoje skúsenosti preverili v modelových dopravných situáciách žiaci prvého stupňa Základnej školy (ZŠ) s materskou školou v Dolnom Smokovci. V stredu (2. 6.) to boli žiaci ZŠ v Tatranskej Lomnici. Vo štvrtok patril priestor na mobilnom detskom dopravnom ihrisku žiakom najvyššie položenej ZŠ na Slovensku, málotriedke vo Vyšných Hágoch, kde sa dopravná výučba pod dohľadom preventistov MsP Jozefa Štefaňáka a Dušana Rennera zavŕšila.

Veria, že nech sa kedykoľvek medzi deti vrátia, bude ich prejazd modelovými križovatkami dopravného ihriska vzorový aj pre dospelých účastníkov cestnej premávky.

„Zo skúseností vieme, že často práve všímavé deti iniciujú aj u rodičov zapnutie bezpečnostných pásov v aute či nasadenie ochrannej prilby pri bicyklovaní,” dodal Štefaňák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
23.11.2020
Edu TV - databáza krátkych video hodín pre žiakov ZŠ
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spúšťa projekt, ktorý pomôže učiteľom a žiakom zvládnuť vzdelávanie dištančnou formou počas zatvorenia škôl. Edu TV bude databázou krátkych video hodín pre žiakov základných škôl.
viac
27.10.2021
Vysoké Tatry: Mestskí policajti doručujú seniorom tekuté dezinfekčné mydlá
V rámci akcie Spolu to zvládame doručujú v utorok mestskí policajti tatranským seniorom v domácnostiach a v štyroch denných centrách tekuté dezinfekčné mydlá. V minulosti im takto roznášali ochranné rúška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %