Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
02.08.2023 11:40

Mestské pohrebníctvo Marianum zvyšuje poplatky za poskytované služby


Ilustračná snímka.


Bratislavské mestské pohrebníctvo Marianum zvyšuje od augusta poplatky za poskytované služby.


V novom cenníku je zohľadnené pokrytie nákladov spojených so správou cintorínov na území hlavného mesta, zavedená je tiež inflačná doložka. Informuje o tom na svojom webe. Poplatky boli naposledy upravované v roku 2012.

"V pôvodnom cenníku sa rozdielna plocha jednotlivých typov pochovávania nezohľadňovala. Ceny služieb spojených s nájmom boli rovnaké, či už išlo o uloženie rakvy do zeme alebo uloženie urny do miesta v kolumbáriu (urnovej steny)," konštatuje mestské pohrebníctvo.

V novom cenníku sa už zohľadňuje, o aký typ hrobového miesta ide. Najnižšia cena je za služby spojené s nájmom urnového miesta v kolumbáriu, najvyššia za služby spojené s nájmom hrobového, respektíve hrobkového (kryptového) miesta, kde sú náklady pre pohrebníctvo najvyššie.

Pôvodná jednotná cena 13,53 eura za rok sa tak pri urnovom mieste mení na 14, respektíve 17 eur v závislosti od toho, či ide o uloženie do kolumbária alebo do zeme. Pri hroboch je zvýšenie na 21 (jeden hrob) až 126 eur (šesťhrob), pri kryptách od 42 (jedna krypta) do 168 eur (štvorkrypta). Podľa pohrebníctva sa spomedzi spôsobov pochovávania využíva najčastejšie kremácia a uloženie urny do zeme, ale tiež pochovávanie do jedno alebo dvojhrobov.

Okrem cenníka boli upravené tiež podmienky ekologického pochovávania v prírodnom prostredí Hája pokoja v bratislavskom krematóriu. Pri tomto pochovávaní sa ukladá do zeme popol zosnulého alebo sa vkladá do zeme v ekologicky rozložiteľnej urne. Ukladá sa ku koreňom stromov. Nový prevádzkový poriadok zakazuje na miesto ekologického pochovávania ukladať akékoľvek predmety, náhrobky či výzdoby. "K spomienke na zosnulého slúži výlučne drevená ceduľka s menom, dátumom narodenia a úmrtia zosnulého, ktorá je umiestnená na pni príslušného stromu," upozorňuje pohrebníctvo.

Upravené sú zároveň otváracie hodiny cintorínov na území hlavného mesta, a to s ohľadom na dĺžku denného svetla v jednotlivých ročných obdobiach.

Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislava je mestskou príspevkovou organizáciu od roku 1991. Spravuje, udržiava a prevádzkuje 18 cintorínov, bratislavské krematórium a dva vojnové cintoríny. Súčasne spravuje tiež 64 pomníkov a pamätníkov na území hlavného mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
ZMOS:Návrh na skrátenie nás zaskočil
Náhle rozhodnutie skrátiť pôvodne trojdňové celoplošné testovanie na dva dni je masívnym vstupom do plánovaných príprav. Uviedol to zástupca združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Lukáš Baňacký.
viac
30.11.2021
Časť staromestských poslancov chce novú ulicu pomenovanú po Satinskom
V Bratislave by sa mala nájsť nová ulica či miesto, ktoré by bolo hodné niesť meno obľúbeného umelca Júliusa Satinského. Volá po tom časť staromestských miestnych poslancov z klubu Team Vallo pre Staré Mesto.
viac
01.07.2022
So zberom kuchynského odpadu začnú v auguste v Rači
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne od augusta začne aj v mestskej časti Rača. Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) by mala odvetrávacie kuchynské košíky a kompostovateľné vrecká distribuovať od 15. do 27. augusta.
viac
10.04.2024
Projekt Petržalské konto prináša možnosť úhrady poplatkov online
Bratislavská Petržalka spustila nový projekt Petržalské konto, ktorým sa snaží odbremeniť obyvateľov i úradníkov od "papierovej byrokracie". Po registrácii môžu daňoví poplatníci uhradiť miestne dane online.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %