Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.02.2020 08:00

Mestské múzeum zoznámi návštevníkov s prácou včelára


Ilustračná snímka: (int.).


Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravuje pre svojich návštevníkov Deň medu. Včelár Jaroslav Zhorela na ňom 2. marca zasvätí verejnosť do tajov získavania medu, hovoriť sa bude aj o jeho liečivých účinkoch.


Súčasťou podujatia bude názorná ukážka získavania medu s použitím tradičných včelárskych nástrojov. „Nebude chýbať ani sladká ochutnávka. Med je jedným z prvých sladidiel, ktoré človek spoznal a začal využívať vo svojej strave. Neskôr spozoroval aj jeho blahodarné pôsobenie na svoj organizmus. Pre jeho antibakteriálne a protizápalové účinky mnohí po ňom siahajú najmä v zimnom období,“ uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.       

Ako pripomenula, med má všestranné využitie nielen v lekárstve, ale i v kuchyni a kozmetike. „Vzniká z nektáru zozbieraného z rastlín alebo takzvanej medovice. Pomocou výlučkov hltanových žliaz ho pretvárajú včely na tekutinu, ktorú uskladňujú v plástoch. V teple, ktoré včelstvo vytvára, sa mení na hutný a mikrobiálne stály med,“ vysvetlila Packová-Zahradárová.       

Návštevníci múzea sa počas Dňa medu okrem zaujímavých informácií dozvedia viac aj o práci včelára. „Ten musí vybrať plásty medu z úľov, odviečkovať ich a vložiť do medometu. Ten pomocou odstredivej sily med vytlačí na steny a dno, odkiaľ vyteká do pripravených nádob,“ dodala Packová-Zahradárová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Počas medového dňa budú včelári súťažiť o najlepší med na Ondave
Medový deň spojený s prezentáciou ľudových remesiel ponúkne v Sedliskách v okrese Vranov nad Topľou návštevníkom možnosť ochutnať takmer 20 vzoriek medu z oblasti rieky Ondava.
viac
23.11.2017
Stropkovské dni medu označujú aj ako národný sviatok včelárstva
Mestečko na severovýchode sa v dňoch 24. a 25. novembra už po jedenástykrát stane centrom včelárstva na Slovensku. Obľúbené Dni medu sa v Stropkove konajú od roku 2007 a u laickej i odbornej verejnosti sa tešia veľkej obľube.
viac
18.05.2020
Mestské múzeum predstavuje jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč
Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.
viac
07.07.2020
V Múzeu kysuckej dediny bude rozvoniavať med
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci so ZO SZV Stará Bystrica, ZO SZV Kysucké Nové Mesto a RZ SZV Žilina, vás pozývajú do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na obľúbené podujatie Včelárska a sladká nedeľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %