Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.05.2020 01:40

Mestské múzeum predstavuje jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč


Snímka zdroj: (zlatemoravce.info).


Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.


„Výstava prostredníctvom mapy predstavuje, aké klenoty tohto druhu ukrýva pohorie Tribeč. Jej súčasťou sú fotografie a popis najvýznamnejších jaskýň s vyznačenou polohou, ale i všeobecné informácie o speleológii, osobnostiach, súčasnom stave výskumu a o Speleoklube Tribeč,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Nechýbajú ani trojrozmerné exponáty, ako sú osobný výstroj jaskyniara, lezecké pomôcky, pomôcky na mapovanie, dokumentáciu, kopanie a transport materiálu. Výstavu dopĺňa speleologická literatúra.

Jaskyne sú prírodnými fenoménmi, ktoré ukrývajú v svojich hlbinách jedinečné útvary kvapľovej výzdoby, vodou vypreparované skalné tvary, podzemné siene a kaňony i priezračné jazerá. Napriek stálej nízkej teplote ich obývajú nielen netopiere, ale i rôzne drobné živočíchy. Ich správu, ochranu a starostlivosť zabezpečuje Správa slovenských jaskýň. Nové jaskyne alebo ich časti objavujú najmä členovia Slovenskej speleologickej spoločnosti. Na území Slovenska je známych vyše 7100 jaskýň, ktoré sa nachádzajú prevažne v oblasti Tatier.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
22.02.2020
Mestské múzeum zoznámi návštevníkov s prácou včelára
Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravuje pre svojich návštevníkov Deň medu. Včelár Jaroslav Zhorela na ňom 2. marca zasvätí verejnosť do tajov získavania medu, hovoriť sa bude aj o jeho liečivých účinkoch.
viac
03.06.2022
Nová expozícia v múzeu predstaví každodenný život na hrade Hrušov
Slávnostná vernisáž otvorí v piatok v zlatomoravskom múzeu výstavu s názvom Každodenný život na hrade Hrušov. Expozícia predstaví výsledky archeologického výskumu Hrušova v rokoch 2013 až 2015.
viac
06.05.2023
Múzeum predstaví archeologické nálezy i obnovu hradu Gýmeš
Nálezy z piatich rokov menších archeologických výskumov na hrade Gýmeš a desiatich rokov jeho stavebnej obnovy prezentuje výstava v Múzeu v Zlatých Moravciach. Pre verejnosť bude sprístupnená od 10. mája do konca septembra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %