Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
06.05.2023 10:00

Múzeum predstaví archeologické nálezy i obnovu hradu Gýmeš


Hrad Gýmeš, Snímka: TASR


Nálezy z piatich rokov menších archeologických výskumov na hrade Gýmeš a desiatich rokov jeho stavebnej obnovy prezentuje výstava v Múzeu v Zlatých Moravciach. Pre verejnosť bude sprístupnená od 10. mája do konca septembra tohto roka.


Jej autori Mário Bielich a Martin Bóna na základe nájdených artefaktov osvetlia život na neskorostredovekom a novovekom hrade. Zamerajú sa na militárie, vybavenie koní a jazdca, stavebné konštrukcie, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea v Nitre, ktoré je zriaďovateľom Múzea v Zlatých Moravciach.         

Samostatnú skupinu nálezov tvorí renesančná keramika a gotické (heraldické) motívy, renesančné kachlice (motívy Ukrižovania, Vzkriesenia) či kamenné artefakty (balustrády kamenné schodiská a epitaf Ukrižovania z kaplnky sv. Ignáca). Výstava predstavuje najstaršiu hlinenú fajku zo 17. storočia s výzdobou fúzatého muža.         

Návštevníci výstavy budú mať možnosť nazrieť do kuchyne obyvateľov hradu prostredníctvom kosti moriaka, ktorý prichádza na naše územie z Ameriky v 16. storočí. Z hradu pochádzajú aj nálezy moderného poľovníctva, ktoré boli v 19. storočí položené práve pod hradom Gýmeš, ako napríklad kosti daniela. Výstava prezentuje taktiež stopy turizmu a vandalizmu na hrade v 19. storočí.         

Ďalšiu časť výstavy predstavuje stavebno-historický vývoj hradu a jeho obnova. Občianske združenie Castrum Ghymes, ktoré pôsobí na hrade od novembra 2011, začalo s konzerváciou a čiastočnou obnovou vybraných objektov hradnej zrúcaniny. V spolupráci s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre každoročne prebieha na hrade archeologický výskum, na ktorý následne nadväzuje architektonicko-historický, prípadne statický výskum.         

Po výstavách Každodenný život na hrade Hrušov a Oponický hrad je výstava 10 rokov výskumov a obnovy hradu Gýmeš treťou časťou cyklu výstav Hrady v Nitrianskom regióne. Partnermi výstavy sú občianske združenie Castrum Ghymes, Archeologický ústav SAV a Nitriansky samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
18.05.2020
Mestské múzeum predstavuje jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč
Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.
viac
24.03.2022
Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade
Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.
viac
03.06.2022
Nová expozícia v múzeu predstaví každodenný život na hrade Hrušov
Slávnostná vernisáž otvorí v piatok v zlatomoravskom múzeu výstavu s názvom Každodenný život na hrade Hrušov. Expozícia predstaví výsledky archeologického výskumu Hrušova v rokoch 2013 až 2015.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %