Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.12.2018 01:05

Mestské múzeum predstaví Tradičné Vianoce


Mestské múzeum v Zlatých Moravciach


Štedrovečerné stolovanie v minulosti spojené s množstvom magických úkonov predstaví Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Tradičné Vianoce sa začnú v priestoroch múzea v stredu 12. decembra.


Na prichádzajúcu vianočnú atmosféru naladia návštevníkov spievaním vianočných kolied súbory Zlatomoravčianka a Matičiar z Kozároviec. Chýbať nebude ani ochutnávka tradičných pupáčok, informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Výstava Tradičné Vianoce potrvá do 28. decembra.       

Stôl prestretý podľa najnovších trendov s rôznymi typmi a druhmi vianočných doplnkov v aktuálnych farbách sezóny, ktoré ponúkajú obchodné reťazce, je súčasťou väčšiny domácností. „Naši predkovia toľko možností nemali, ale prípravu na slávenie Vianoc viedla stáročná tradícia spojená s magickými úkonmi,“ povedala Packová-Zahradárová. V minulosti bol stôl umiestnený v rohu miestnosti a prestretý obrusom, plachtou, z ktorej sa vysievalo obilie. Poukladali sa naň všetky plodiny dopestované počas roka a jedlá z nich pripravené. Slama, ktorá bola najstarším symbolom Vianoc, sa spočiatku rozprestrela po celej izbe, no neskôr sa dávala už len pod stôl. Súdržnosť rodiny symbolizovala uzamknutá reťaz obkrútená okolo nôh stola.       

Dnešný vianočný stromček, či už prírodný, alebo umelý, umiestnený v ktorejkoľvek časti miestnosti, býva ozdobený guľami rôznych tvarov a farieb. Zdobia ho blikajúce svetelné reťaze a pod ním sú umiestnené darčeky. „V minulosti zdobil miestnosť odrezaný vrcholec z ihličnatého stromu zavesený nad stolom s navešaným ovocím či orechmi, no bez darčekov. V tradičnej kultúre mal dar charakter vinšu, piesne alebo odplaty, ktorú dostával vinšovník,“ priblížila tradície Packová-Zahradárová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy i ukážky ľudových zvykov
Ponitrianske múzeum pripravuje na december viacero podujatí zameraných na prezentáciu výtvarného umenia i vianočných zvykov. Konať sa budú vo výstavných priestoroch v Nitre aj v pobočkách múzea v Zlatých Moravciach a Šali.
viac
11.06.2019
Mestské múzeum pripomenie tradície jánskych ohňov
Obyvatelia a návštevníci Zlatých Moraviec si pripomenú časť z tradícií našich predkov. Spoločne s folklórnym súborom Vrštek z Hostia sa prenesú do minulosti pálenia jánskych ohňov.
viac
18.05.2020
Mestské múzeum predstavuje jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč
Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.
viac
06.05.2023
Múzeum predstaví archeologické nálezy i obnovu hradu Gýmeš
Nálezy z piatich rokov menších archeologických výskumov na hrade Gýmeš a desiatich rokov jeho stavebnej obnovy prezentuje výstava v Múzeu v Zlatých Moravciach. Pre verejnosť bude sprístupnená od 10. mája do konca septembra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %