Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.05.2023 03:20

Mesto zasahovalo na takmer 200 liahniskách komárov


Ilustračná snímka.


Od marca zasahovalo hlavné mesto na takmer 200 liahniskách komárov. V teréne sa zároveň vykonalo doteraz viac ako 3000 monitoringov.


Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavský magistrát. Minulý týždeň zasahovalo hlavné mesto letecky pozdĺž rieky Morava v Devínskej Novej Vsi. Pozemné zásahy realizuje v Podunajských Biskupiciach, Petržalke, Jarovciach, Rusovciach, Devíne, ale tiež pri Železnej studničke či nad Račou.

"Aktuálnu situáciu ovplyvnili výdatné dažde nasledované teplým počasím a tiež zvýšené hladiny Dunaja a Moravy," konštatuje magistrát s tým, že komplikáciu predstavuje aj liahnutie komárov v okolí Bratislavy.

Na tomto území však hlavné mesto zasahovať nemôže, pričom v závislosti od poveternostných podmienok sa môžu komáre z okolitých obcí dostať aj na územie Bratislavy. "Proti larvám komárov zasahujeme v čo najkratšom čase všade tam, kde je to možné," ubezpečuje magistrát.

K prvému vyliatiu Moravy do jej inundačného územia prišlo v apríli. Dobrovoľníci z okolitých dedín zasahovali na 30 hektároch samostatných liahnísk komárov od Vysokej pri Morave po kataster obce Veľké Leváre. Následne sa v polovici mája začala Morava vylievať druhýkrát. Na väčšine územia nové larvy zaznamenané neboli, vo väčších množstvách sa objavili v katastri obce Sekule. V prípade dospelých komárov je subjektívne najhoršia situácia v alúviu rieky na území Malých a Veľkých Levár a Moravského Svätého Jána.

Bratislavský samosprávny kraj zároveň zdôrazňuje dôležitosť spolupráce všetkých zainteresovaných subjektov v území, kde sa vyskytujú záplavy, čím sa vytvárajú podmienky pre rozmnožovanie komárov. Cieľom snáh je vznik takého obdobného združenia obcí na Slovensku, aké funguje na rakúskom území. V máji bol záujem zo strany krajov i starostov primoravských obcí deklarovaný.

Združenie obcí by mohlo zefektívniť aplikovanie biologického prípravku BTI do liahnísk komárov, zlepšiť ich monitorovanie počas sezóny, ale tiež zjednotiť žiadosti smerom k štátnym inštitúciám, ktoré by sa mali taktiež zapojiť do riešenia následkov záplav, ako je aj kalamitné premnoženie komárov. V súčasnosti funguje projekt cezhraničnej spolupráce Mosquito Bioregulation, mobilná aplikácia na monitoring liahnísk i systém včasného varovania.

Cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie. Na území mesta, ale aj na Záhorí sa totiž nachádzajú viaceré miesta, v ktorých pre ich stupeň ochrany nie je možné použiť ani biologický larvicíd BTI, ktorý je pre ostatnú faunu a flóru neškodný. Hlavné mesto zároveň prišlo s BTI vo forme tabliet pre záhradky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2022
Bratislava pokračuje v boji proti komárom, zasahovala na desiatkach liahnisk
Mesto Bratislava pokračuje naďalej v boji proti výskytu komárov. Od začiatku mája zasahovalo na desiatkach liahnisk v Rusovciach, Jarovciach, Čunove, Dúbravke, Devíne a Devínskej Novej Vsi.
viac
03.06.2022
Situácia s komármi je relatívne stabilná, mesto však zasahuje neustále
Hoci je situácia v hlavnom meste v súvislosti s komármi v porovnaní s obdobím záplav aktuálne relatívne stabilná, v dôsledku zrážok a teplejšieho počasia sa objavujú viaceré aktívne liahniská.
viac
17.06.2022
Mesto zintenzívňuje zásahy proti komárom, rady má aj pre záhradkárov
Hlavné mesto zintenzívňuje zásahy proti komárom, liahnutiu lariev napomáha teplo a dažde. Za posledné dva týždne zasiahlo na viac ako 80 lokalitách po celej Bratislave, najmä v prípade stojatých vôd po výdatnejších dažďoch.
viac
14.07.2022
Mesto už zasahovalo na 278 liahniskách komárov na celom svojom území
Od začiatku tohtoročnej sezóny zasahovalo hlavné mesto na 278 liahniskách komárov po celom svojom území. Ide o plochu viac ako 418 000 štvorcových metrov. Pokrytá bola každá bratislavská mestská časť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %