Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.09.2019 12:10

Mesto začína so zberom a zhodnocovaním kuchynského odpadu


Ilustračná snímka


Mesto Topoľčany začína so zberom a zhodnocovaním kuchynského odpadu ako jedna z prvých samospráv na Slovensku. Novinka sa zatiaľ dotýka iba rodinných domov, do ktorých mesto distribuovalo desaťlitrové uzatvárateľné nádoby na kuchynský odpad.


„Prvýkrát budeme naplnené vedrá zbierať a vymieňať za prázdne nádoby v utorok 24. septembra,“ informovalo vedenie mesta. Nový druh separovaného odpadu bude využívaný na výrobu kompostu. Ten si môžu záujemcovia zadarmo prevziať na zbernom dvore. Od zavedenia novej služby si samospráva sľubuje zníženie množstva komunálneho odpadu.

Zvoz a spracovanie kuchynského odpadu budú zabezpečovať Mestské služby Topoľčany, s  r. o. Nádoby na kuchynský odpad spolu s informačným letákom boli distribuované do každého rodinného domu na území mesta Topoľčany, ale aj do jeho mestských častí Malé a Veľké Bedzany. V určený deň vývozu obyvatelia domov nádobu naplnenú kuchynským odpadom vyložia ku zbernej nádobe na zmesový komunálny odpad. Pri zbere bude táto nádoba vymenená za prázdnu čistú nádobu. „Nádoby musia byť zatvorené, aby sa k ich obsahu nedostali hlodavce, iné živočíchy a verejnosť,“ upozorňuje samospráva. Vývoz kuchynského odpadu plánuje mesto v skúšobnej prevádzke raz za týždeň. Ak by sa tento interval neosvedčil, bude harmonogram vývozu upravený. Zavedenie zvozu kuchynského odpadu z rodinných domov nemá vplyv na úpravu poplatku za komunálny odpad.

Kuchynský odpad tvorí podstatnú časť odpadu, ktorý ľudia vynášajú do zbernej nádoby na zmesový komunálny odpad. Povinnosť zaviesť triedený zber pre kuchynský a reštauračný odpad platí pre obce od 1. januára 2016. V roku 2016 podalo mesto Topoľčany na Ministerstvo životného prostredia SR žiadosť o nenávratný finančný príspevok, ktorá bola schválená v roku 2017. O rok neskôr mesto vybudovalo rozšírenie kompostárne - úpravou a doplnením stavebnej časti kompostárne a modernizáciou strojov a mechanizmov o  kompostovanie kuchynských odpadov. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
21.01.2019
Mesto si chce zobrať úvery na financovanie investícií
Mesto Zlaté Moravce plánuje prijať preklenovací a investičný úver v celkovej sume pol milióna eur. Prijatie preklenovacieho úveru v celkovej sume 452.265 eur a investičného úveru v objeme 47.735 eur budú schvaľovať mestskí poslanci na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
06.12.2021
Za pol roka vytriedili obyvatelia takmer 20 ton kuchynského odpadu
Za pol roka vytriedili obyvatelia podtatranského mestečka Spišská Belá takmer 20 ton biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %