Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
27.02.2023 08:25

Mesto v súčasnosti zabezpečuje MOPS z vlastných zdrojov


Ilustračná snímka.


Mesto Michalovce chce pokračovať v projekte občianskych hliadok. Miestnu občiansku poriadkovú službu (MOPS) preto v súčasnosti financuje z vlastných zdrojov. Informovala hovorkyňa mesta Mária Stričková s tým, že na zabezpečenie tejto služby sa opäť budú snažiť získať externé finančné prostriedky.


Mesto získalo na projekt v rokoch 2019 až 2021 z eurofondov 280 000 eur, pričom MOPS pozostávala z 12 členov. Mestu sa projekt napokon podarilo predĺžiť do konca januára tohto roka. "Nakoľko situácia ostatných mesiacov samosprávu utvrdila v tom, že MOPS je v našom meste veľmi potrebná, mesto Michalovce od 1. februára financuje ôsmich členov MOPS z vlastných finančných prostriedkov," povedala. Radnica verí, že bude vyhlásená avizovaná výzva a bude si môcť uplatniť aj refundáciu finančných prostriedkov, ktoré použije na pokrytie miezd členov MOPS v nasledujúcich mesiacoch.

Od roku 2019 pôsobí MOPS najmä na Mlynskej ulici, kde je najväčšie zastúpenie marginalizovaných rómskych komunít, ale aj na Gerbovej a Staničnej ulici. "Dohliadajú na verejný poriadok, na dochádzku detí do školy, a taktiež chránia súkromný a verejný poriadok. Ich úlohou je poukazovať na neprispôsobivé správanie sa ľudí a hliadkovať na sídliskách v blízkostí osád," spresnila Stričková.

Podľa mestskej polície sú najväčšími problémami v uvedených lokalitách poškodzovanie budovy a oplotenia základnej školy, komunitného centra, ale i samotných bytoviek. Vznikajú tam tiež nedovolené skládky odpadu a objavujú sa aj problémy spojené s úžerou, záškoláctvom, alkoholom, hádkami či bitkami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
02.06.2021
Mesto Michalovce vyzýva k tvorbe pocitovej mapy
Bezpečnosť obyvateľov je jednou z najdôležitejších priorít mesta a všetci jeho obyvatelia či návštevníci by sa mali cítiť komfortne v každom kúte mesta. Vyjadrite sa k verejným priestorom v Michalovciach.
viac
19.01.2022
V meste Poltár bude aj naďalej fungovať projekt občianskej poriadkovej služby
Mesto Poltár bude pokračovať v projekte miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS). Zamestnanie v nej nájdu štyria ľudia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %