Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.03.2019 02:45

Mesto Svidník navštívil minister životného prostredia László Sólymos


László Sólymos s primátorkou Marcelou Ivančovou, v sprievode štátneho tajomníka MŽP SR Norberta Kurillu a viceprimátora Svidníka Michala Goriščáka.


Počas pracovného stretnutia 8. marca bolo otvorených niekoľko tém, ktoré sú pre mesto veľmi dôležité. Jednou z nich bola informácia o stave pripravenosti budovania rýchlostnej cesty R4.


Primátorka Ivančová apelovala na nevyhnutnú potrebu urýchlenia výstavby:„ Vybudovanie rýchlostnej cesty je pre mesto ale aj celý región životne dôležité. Sme presvedčení, že cesta nám pomôže získať a udržať pracovné miesta v regióne. Tým, ktorí dochádzajú za prácou urýchli presun a hlavne zvýši sa bezpečnosť premávky. Myslíme, že to presvedčí aj mladých ľudí , aby ostali v regióne a využívali výhody života v malom, pokojnom a bezpečnom meste.“ Minister na základe svojej skúsenosti z ciest po regióne východu potvrdil, že kvalitná a rýchla cesta je pre nás bytostná dôležitá. Na stretnutí sa zúčastnení dotkli aj otázky nie celkom environmentálnej, ale veľmi dôležitej – možnosti zriadenia urgentu pri svidníckej nemocnici. Táto téme bude v krátkom čase v medzirezortnom pripomienkovaní, ministrovi boli predostreté argumenty na jeho podporu.

Diskutovalo sa aj o možnosti zapojenia sa do aktuálne vypísaných výziev, ktoré by mesto mohlo využiť v enviro-oblasti. Predmetom rozhovorov boli mechanizmy na zber bio-odpadu v meste, kompostéry pre domácnosti, či váhy na zberové vozidlá. Pánovi ministrovi neunikli nové aktivity mesta Svidník pri propagácii triedenia a znižovania množstva odpadu, v tejto súvislosti navštívil aj Materskú školu na Ul. Ľ. Štúra, kde mu bola predstavená práca s deťmi v oblasti ekológie. Učiteľky boli obdarované kvetmi pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, ale okrem spolu s deťmi dostali praktické darčeky ako sú tašky na separovanie, i ekologickými látkovými taškami a ďalšími drobnými darčekmi. Návšteva mala poukázať na fakt, že práca s deťmi je v oblasti výchovy občanov k ochrane životného prostredia jedna z najdôležitejších, a preto si ako darček pán minister odniesol autíčko vytvorené deťmi z triedeného odpadu.

Ministerstvo životného prostredia bude v meste Svidník organizovať enviro akciu pri príležitosti Dňa zeme. Tá sa uskutoční 27. 4. 2019 v športovej hale a prinesie hudobný program, súťaže, rôzne aktivity a tiež množstvo predmetov na podporu ekologického správania sa verejnosti.

Primátorka Ivančová: "Legislatíva sa zmenila a podľa platných zákonov budú občania platiť za odpad aj podľa miery separácie odpadu. To veľmi zjednodušene znamená, čím viac budeme separovať, tým menej odpadu budeme vyvážať na skládky, tým menej budeme platiť. Som veľmi rada, že naše eko aktivity sa dostávajú do pozornosti svidníckej verejnosti, ale dokážeme pritiahnuť aj podporovateľov a práve Ministerstvo ŽP nás potešilo, že si vybralo Svidník pre svoju akciu. Verím, že aj takýmito zábavnejšími formami sa nám podarí dosiahnuť ciele, ktoré sme si predsavzali."

Minister Sólymos na konci svojej návštevy pozdravil prítomné ženy na slávnostnej akadémii pri príležitosti MDŽ a pokračoval v pracovnej ceste po východnom Slovensku.

 

Autor: Kristína Tchirová, PR manager mesta Svidník


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2017
Minister L. Sólymos avizuje zdraženie skládkovania odpadov
Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes (24. 1.) na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos.
viac
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
31.03.2021
Zástupcovia obcí v okolí Veľkej Domaše požadujú od MŽP riešenie problémov
Zástupcovia siedmich obcí v okolí Veľkej Domaše apelujú na rezort životného prostredia, aby riešil problémy, ktoré ich trápia v súvislosti s vodnou nádržou. Listom sa obrátili na ministra životného prostredia Jána Budaja.
viac
24.05.2021
Minister vnútra navštívil unikátne tréningové centrum Záchrannej služby Košice
Minister vnútra Roman Mikulec navštívil v Košiciach jedinečné moderné tréningové centrum Záchrannej služby. Prostredníctvom najmodernejších technológií sa v modelových priestoroch prakticky vzdelávajú záchranári a vodiči sanitiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %