Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.03.2021 01:30

Zástupcovia obcí v okolí Veľkej Domaše požadujú od MŽP riešenie problémov


Veľká Domaša.


Zástupcovia siedmich obcí v okolí Veľkej Domaše apelujú na rezort životného prostredia, aby riešil problémy, ktoré ich trápia v súvislosti s vodnou nádržou. Listom sa obrátili na ministra životného prostredia Jána Budaja.


Poukazujú na netransparentné prenájmy pozemkov a nakladanie s majetkom SR zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku, problémy s odpadom v rekreačných oblastiach, likvidáciu čiernych stavieb v okolí nádrže a rovnako na manipulačný poriadok vodnej stavby Veľká Domaša.

„Aj napriek nášmu veľkému očakávaniu sme po roku snáh o spoluprácu sklamaní, ako pristupujete k riešeniu problémov, ktoré nás trápia. Chápeme, že je pandémia ochorenia COVID-19, rozumieme, že štátu chýbajú peniaze, ale riešenie našich problémov si nevyžaduje finančné prostriedky, ale ochotu, čas a dobrú vôľu meniť veci k lepšiemu,” tvrdia v liste zástupcovia obcí.

Upozornili tiež na to, že vlani v jeseni sa so štátnym tajomníkom dohodli na príprave návrhu memoranda. „Prešlo šesť mesiacov a my sme sa neposunuli nikam. Aj napriek tomu sme spracovali návrh memoranda a zaslali ho vášmu ministerstvu na pripomienkovanie. Žiaľ, dodnes sme nedostali žiadnu odpoveď a ani pripomienku,” píšu zástupcovia samospráv.

MŽP vo svojom stanovisku uviedlo, že rozumie problémom samospráv a usiluje sa pomôcť ich riešiť.

„Primárnou úlohou ministerstva je zabezpečiť funkčnosť vodného diela Veľká Domaša, predovšetkým s ohľadom na protipovodňovú ochranu, ktorá je hlavným účelom tohto vodného diela. Ministerstvo sa nebráni využitiu územia v okolí Domaše aj na rekreačné účely, je však potrebné stanoviť si pravidlá spolupráce. Ministerstvo pristupuje k riešeniu situácie zodpovedne a zorganizovalo rokovanie za účasti Slovenského vodohospodárskeho podniku, zástupcov miestnych samospráv, dotknutých okresných úradov, ako aj Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR,” uviedli z odboru komunikácie MŽP.

Na stole je už podľa rezortu návrh Memoranda o spolupráci, ktorého znenie sa nateraz precizuje. „Za týmto účelom sa uskutočnia ďalšie rokovania, ktorých cieľom bude nájsť dohodu medzi všetkými aktérmi,” dodal rezort životného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
Pripravuje sa prijatie nového štandardu zberu komunálnych odpadov
Do konca júna by mali prejsť medzirezortným pripomienkovaním všetky zmeny, ktorými bude doplnená vyhláška envirorezortu č. 371/2015 Z.z. Na jej základe sú podľa novej vyhlášky pripravené niektoré ustanovenia o odpadoch.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
30.03.2021
Problémy s pozemkami ohrozujú čerpanie eurofondov aj regionálny rozvoj
Dlhodobé problémy s pozemkami ohrozujú čerpanie európskych investičných a štrukturálnych fondov zo strany miest a obcí a zároveň obmedzujú samosprávy v rozvoji územia. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na to upozorňuje vzhľadom na nové programové obdobie.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %