Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.09.2022 08:25

Mesto prináša spoločný zber plastov, kovov a kompozitných obalov


Ilustračná snímka.


Mesto Pezinok prináša pre svojich obyvateľov spoločný zber plastov, kovov a kompozitných obalov na báze lepenky. Znamená to, že všetky z daných separátov môžu hodiť do ktorejkoľvek žltej, oranžovej či červenej nádoby.


Mesto si od toho sľubuje jednoduchšie a komfortnejšie triedenie, ale aj dostupnejšie a čistejšie kontajnerové stojiská. Informovala o tom Daniela Malíková z referátu komunikácie mestského úradu v Pezinku.

Spoločný zber má podľa mesta pre Pezinčanov viacero výhod. "Už nemusia študovať označenia obalov a hádať, či je to plast, kov alebo kombinácia kartónu, plastu, či iných materiálov. Odteraz ich bez váhania vhodia do nádoby na spoločný zber," skonštatovala Malíková.

Kontajnery by tak mali byť zároveň dostupnejšie, keďže spomínané typy separátov je možné vyhodiť na každom stojisku na sídliskách do jednej nádoby označenej nálepkou spoločný zber. Spoločný zber by mal zároveň odstrániť problém so znečistenými stojiskami, napríklad pri Amfiteátri, na Jesenského ulici či v Grinave, ktoré zaniknú. Obyvatelia rodinných domov budú po novom vkladať do žltého plastového priehľadného vreca na plasty aj kovy a kompozitné obaly (tetrapaky). Zberová spoločnosť zoberie všetky vyložené vrecia s podmienkou, že budú priehľadné.

Mesto verí, že spoločný zber plastov, kovov a kompozitných obalov motivuje Pezinčanov k ešte lepším výsledkom triedenia odpadov. Ambíciou je dosiahnuť vytriedenie komunálnych odpadov na úrovni väčšej ako 60 percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Vyznáte sa v symboloch na obaloch? Pomôžu vám v správnom triedení odpadu
Na kontajneroch na triedený zber býva označené, čo máte do nich vhadzovať. Napriek tomu ľuďom nie je vždy jasné, čo do nich patrí. Nápomocné môžu byť práve symboly označené na produktoch. Na to, ako správne triediť podľa značiek na produktoch sme sa spýtali odborníkov z OZV ENVI - PAK.
viac
26.01.2017
Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?
V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?
viac
26.03.2020
Ako sa (ne)presadzujú bioplasty medzi plastmi?
V časoch vlády koronavírusu sa v obchodoch s potravinami stalo prirodzeným, že opatrný človek v rúšku dnes intuitívne uprednostňuje kúpu čerstvej zeleniny a ovocia, čerstvého chleba, rožkov a vlastne všetkých produktov určených na jedenie, ktorých povrchy pred kvapôčkami vírusu chráni plastový obal.
viac
21.01.2023
Spoločný zber plastov, kovových obalov a nápojových kartónov
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %