Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.01.2023 09:30

Mesto odovzdá zdarma 1000 záhradných kompostérov pre rodinné domy


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Martin odovzdá zdarma 1000 záhradných kompostérov pre rodinné domy. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej ich zakúpili vďaka podpore z Environmentálneho fondu v oblasti rozvoja odpadového a obehového hospodárstva.


Doplnila, že záujem môžu obyvatelia rodinných domov nahlásiť v pracovných dňoch na oddelení životného prostredia a komunálnych služieb Mestského úradu v Martine. "Na e-mailovú adresu martin.magursky@martin.sk alebo telefonicky na čísle 0917739834. Kompostéry záujemcom odovzdajú po podpise Zmluvy o odovzdaní a prevzatí. Súčasťou dodávky je návod na montáž a obsluhu kompostéra a správne kompostovanie. Vzhľadom na obmedzené množstvo kompostérov ich pridelia záujemcom v poradí, v akom prejavia záujem," uviedla Kalmanová.

Primátor Martina Ján Danko pripomenul, že priemerný Slovák ročne vyprodukuje okolo 450 kilogramov odpadu. "Približne tretinu tvoria zvyšky stravy, potraviny a iný biologický odpad. Ten práve obyvatelia rodinných domov vedia ešte zužitkovať po skompostovaní ako kvalitné prírodné hnojivo, a tým tiež prispejú k zníženiu celkového množstva vyhodeného odpadu. Verím, že o túto formu triedenia odpadu bude záujem a obyvatelia aj takto prispejú ku krajšiemu, zelenšiemu a udržateľnejšiemu Martinu," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Park miniatúr v Podolí má za sebou rekordnú sezónu
Minuloročná sezóna bola pre Park miniatúr v obci Podolie v okrese Nové Mesto nad Váhom rekordná. Viac ako 70 miniatúr slovenských hradov, zámkov, kaplniek a ďalších historických objektov si v minulom toku pozrelo rekordných 30 000 návštevníkov.
viac
10.01.2019
Mesto rozdá obyvateľom viac ako 2000 kompostérov
Zlatomoravská radnica začala rozdávať obyvateľom rodinných domov viac ako dve tisícky kompostérov. Pre každú domácnosť, bez ohľadu na počet jej členov, je určený jeden.
viac
22.09.2020
Vo vybraných okresoch sa má v októbri začať radónový prieskum
V Levickom, Komárňanskom a Topoľčianskom okrese sa bude od polovice októbra vykonávať radónový prieskum. Polročný projekt financovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni bude zisťovať objemovú aktivitu radónu v ovzduší.
viac
19.02.2021
Prešovčania sa o vývoze odpadu môžu dozvedieť prostredníctvom aplikácie
Obyvatelia rodinných domov v Prešove sa po novom môžu elektronicky dozvedieť, kedy im odvezú odpad. Technické služby mesta Prešov (TSmP) zverejnili na svojej webstránke kalendár, v ktorom nájdu harmonogram vývozu počas celého roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %