Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.01.2019 09:35

Mesto rozdá obyvateľom viac ako 2000 kompostérov


Ilustračná snímka, zdroj OLO, a. s.


Zlatomoravská radnica začala rozdávať obyvateľom rodinných domov viac ako dve tisícky kompostérov. Pre každú domácnosť, bez ohľadu na počet jej členov, je určený jeden.


Ako informoval magistrát, občania všetkých mestských častí si už môžu kompostéry preberať bezplatne v areáli Službytu.       

Mesto začalo kompostéry vydávať ľuďom tesne pred Vianocami. Po prestávke počas sviatkov začalo opäť s ich distribúciou. "Kompostér si môže prevziať len osoba, ktorá je staršia ako 18 rokov na základe predloženia občianskeho preukazu a má vlastnícky vzťah k danej domácnosti," informovala radnica.       

Celkovo 2042 kompostérov s objemom štyristo litrov kúpilo mesto vďaka schválenému nenávratnému finančnému príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Dotácia bola o výške 156.550 eur. Mesto projekt spolufinancuje piatimi percentami.       

Samospráva chce projektom prispieť k znižovaniu produkcie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu v domácnostiach. Mesto Zlaté Moravce ročne vyprodukuje tento druh odpadu v objeme 854 ton. Vďaka kompostérom má byť toto číslo nižšie. "Zníži sa aj výskyt rôznych čiernych skládok a taktiež i náklady na vývoz biologicky rozložiteľného odpadu budú pre mesto nižšie," dodal primátor Dušan Husár.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2018
Mesto chce získať dotáciu na výstavbu nového športoviska
Mesto Zlaté Moravce plánuje postaviť nové športovisko v areáli Základnej školy na Mojmírovej ulici. Na jeho výstavbu chce získať financie z programu Úradu vlády SR zameraného na podporu športu.
viac
07.12.2018
Mestské múzeum predstaví Tradičné Vianoce
Štedrovečerné stolovanie v minulosti spojené s množstvom magických úkonov predstaví Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Tradičné Vianoce sa začnú v priestoroch múzea v stredu 12. decembra.
viac
04.12.2021
Mesto Zlaté Moravce pripravuje rekonštrukciu bytových domov na Ulici 1. mája
Mesto Zlaté Moravce plánuje opraviť dva bytové domy na Ulici 1. mája. Budovy obývané prevažne rómskou komunitou majú prejsť rekonštrukciou v celkovej hodnote takmer dva milióny eur. Vyše 1,1 milióna eur sa mestu podarilo získať v podobe nenávratného finančného príspevku.
viac
09.01.2023
Mesto odovzdá zdarma 1000 záhradných kompostérov pre rodinné domy
Mesto Martin odovzdá zdarma 1000 záhradných kompostérov pre rodinné domy. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej ich zakúpili vďaka podpore z Environmentálneho fondu v oblasti rozvoja odpadového a obehového hospodárstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %