Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.09.2016 02:34

Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár


Ilustračná snímka: (int.).


Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.


Varenie lekváru bude sprevádzať aj jeho ochutnávka v domácich buchtách. „Kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché pripraviť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem. V minulosti to však tak nebolo,“ skonštatovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea.      

Na prípravu slivkového lekváru sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka, a nikdy sa nepoužívali slivky, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa rozprestierali plachty, do ktorých sa zo stromu striasli slivky. Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami alebo krídlovými miešadlami. Lekvár sa varil približne desať až 12 hodín, nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátennou handrou a obviazali sa motúzom. Dnes je tento spôsob uskladnenia nahradený sklenenými pohármi s viečkom.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2018
Mestské múzeum predstaví Tradičné Vianoce
Štedrovečerné stolovanie v minulosti spojené s množstvom magických úkonov predstaví Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Tradičné Vianoce sa začnú v priestoroch múzea v stredu 12. decembra.
viac
11.01.2019
Mesto pokračuje v rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov
Mesto Zlaté Moravce pokračuje v rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov, ktorý je zapísaný v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. Koncom minulého roka sa uskutočnila tretia etapa výmeny pôvodných okien.
viac
22.02.2020
Mestské múzeum zoznámi návštevníkov s prácou včelára
Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravuje pre svojich návštevníkov Deň medu. Včelár Jaroslav Zhorela na ňom 2. marca zasvätí verejnosť do tajov získavania medu, hovoriť sa bude aj o jeho liečivých účinkoch.
viac
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %