Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.10.2016 01:40

Mesto Košice uviedlo do prevádzky novú mobilnú aplikáciu UBIAN


Na snímke vpravo Rastislav Kuciak, produktový manažér spoločnosti TransData predvádza aplikáciu UBIAN, vľavo generálny riaditeľ DPMK Richard Majza. Snímka zdroj: (tasr).


Košičania tak môžu ako prví otestovať kombináciu moderných technológií a pohodlného cestovania, ktorú im prináša Dopravný podnik mesta Košice a spoločnosť TransData Žilina.


Aplikácia pomáha cestujúcim, ktorí využívajú verejnú dopravu. Stačí mobilný telefón alebo tablet a priamo z miesta, na ktorom sa cestujúci nachádza, môže zistiť všetko o doprave do cieľa svojej cesty.

Aktuálne aplikácia spája a bez obmedzení naviguje cestujúcich mestskou hromadnou dopravou a prímestskou autobusovou dopravou, ktoré sú najviac využívanými typmi verejnej dopravy. V krátkom čase pripravujú prevádzkovatelia aj zapojenie železničnej a diaľkovej dopravy.

Samotná obsluha mobilnej aplikácie Ubian je jednoduchá. Do vyhľadávacieho riadku vo vrchnej časti displeja cestujúci napíše, kam sa chce dostať a aplikácia mu postupne ponúkne návrhy na cieľové zastávky. Na zobrazenej mape vidí svoju polohu, zastávky na ním zvolenej trase a prestupové stanice na ďalšie spoje. Užívatelia aplikácie si môžu skontrolovať aj aktuálnu polohu spojov a dostanú informácie o ich meškaní. Medzi výhody aplikácie patrí napr. aj upozornenie počas cestovania na zastávku, kde máte vystúpiť alebo prestúpiť na ďalší spoj. Ak zmeškáte, aplikácia vám navrhne ďalšie vhodné spoje.

Ubian dokáže vyhľadávať cieľové zastávky a navigovať aj bez pripojenia na internet. Aj takto majú používatelia k dispozícii celú databázu zastávok zúčastnených dopravcov a možnosť bez obmedzení kombinovať do jednej trasy spoje rôznych druhov alebo dopravcov. S online pripojením môže cestujúci využívať rozšírené množstvo funkcií, napríklad zobrazenie máp, zastávok a polohy vozidiel na mape, vyhľadanie konkrétnej adresy, meškanie spojov a iné. Pri pravidelnom používaní majú užívatelia možnosť vytvoriť si zoznam obľúbených spojov, liniek či zastávok.

V súčasnosti prebieha testovacia prevádzka aplikácie, užívatelia už majú možnosť využívať jej služby a zároveň posielať pripomienky a nápady na zlepšenie.

„Som rád, že metropola východného Slovenska je prvým zo slovenských miest, v ktorom novú mobilnú aplikáciu Ubian verejne prezentovali. Aplikácia výrazne zjednodušuje cestovanie verejnou dopravou a aj vďaka nej by Košičania mohli objaviť výhody MHD. Na akékoľvek miesto v našom meste sa totiž dostanú jednoducho a rýchlo aj bez auta. Ak ho nechajú doma, pomôžu životnému prostrediu, preťaženým košickým cestám a v konečnom dôsledku aj vlastnému zdraviu,“povedal primátor Košíc Richard Raši.

Aplikácia funguje pre mobilné zariadenia so systémom Android. Stiahnuť si ju môžete zdarma na Google Play. Všetky potrebné informácie nájdete na www.ubian.sk.

 

Autor: (dpmk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
Informácie o Bojniciach vždy po ruke
Mobilnú aplikáciu “Virtualne“ pripravilo mesto spoločne s prevádzkovateľom jeho webovej stránky. Je dostupná pre operačné systémy iOS a Android.
viac
21.12.2016
Mobilná aplikácia IDS BK by mala byť realitou v roku 2017
Mobilná aplikácia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) na vyhľadávanie spojov verejnej dopravy spolu s možnosťou priameho nákupu cestovných lístkov, by mala byť realitou v roku 2017.
viac
12.09.2019
Košická MČ Sídlisko KVP spustila svoju mobilnú aplikáciu
Košická mestská časť (MČ) Sídlisko KVP spustila svoju mobilnú aplikáciu s názvom Košice – KVP. Jej cieľom je zefektívniť komunikáciu s miestnym úradom, zlepšiť informovanosť obyvateľov o tom, čo sa na sídlisku deje, a uľahčiť riešenie ich problémov.
viac
13.11.2020
DPMK plánuje zaviesť virtuálny cestovný lístok
Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) plánuje zaviesť virtuálny cestovný lístok. Cieľom je rozšíriť portfólio tzv. smart riešení a znížiť množstvo produkovaného papiera, ktorý sa používa pri výrobe klasických lístkov. Uviedla to hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %