Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.03.2019 09:35

Mesto chce rozšíriť sociálne služby, občania pripravujú petíciu


Ilustračná snímka


Mesto Nové Zámky plánuje zriadiť nové sociálne služby na území mesta. Mestské zastupiteľstvo na svojom poslednom zasadnutí schválilo zámer podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov.


Žiadosť o nenávratný finančný príspevok na sociálne služby krízovej intervencie by malo mesto podať do konca apríla, žiadosti by malo byť vyhodnotené v druhej polovici tohto roka.

Obyvatelia Nových Zámkov s budovaním nízkoprahového centra nesúhlasia, pripravujú protestnú petíciu. Vedenie mesta tvrdí, že negatívny postoj verejnosti voči podobným zariadeniam býva bežný a predpokladá, že rovnakú reakciu by vyvolalo aj umiestnenie centra sociálnych služieb v inej lokalite. Aj preto chce v nasledujúcom období komunikovať s verejnosťou, informovať obyvateľov o podrobnostiach zámeru a vysvetľovať dôvody, ktoré viedli k vytvoreniu projektu.       

Na výzvu Integrovaného regionálneho operačného programu reagovalo mesto už vlani. Predložilo projektový zámer na zriadenie nízkoprahového denného centra, strediska osobnej hygieny a domova na pol ceste, ktoré doteraz v meste absentovali. V prvom kole riadiaci orgán projektu vydal pozitívne hodnotenie projektového zámeru mesta.       

Mestský úrad preto predložil na rokovanie mestského zastupiteľstva v marci tohto roka zámer podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov. Celková výška oprávnených výdavkov na všetky časti projektu predstavuje 865.658 eur. Spolufinancovanie mesta vo výške piatich percent by predstavovalo 43.268 eur, viac ako 822.000 eur by financovali štrukturálne fondy. Poslanci zámer odsúhlasili.       

Systematické plánovanie sociálnych služieb sa začalo v meste Nové Zámky v roku 2013 vypracovaním Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Nové Zámky na roky 2014 – 2020. V roku 2015 začalo mesto hľadať možnosti umiestnenia týchto sociálnych služieb v nevyužitých budovách vo vlastníctve mesta, prípadne v iných voľných objektoch na území mesta. Ako lokalitu na výstavbu strediska osobnej hygieny a nízkoprahového denného centra vybralo mestský pozemok na Bratislavskej ulici v blízkosti železničnej stanice, kde sa sústreďujú potenciálni klienti tejto sociálnej služby.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2019
Samospráva chce zriadiť stredisko sociálnych služieb
Vytvorenie strediska sociálnych služieb je jedným z investičných zámerov samosprávy Lučenca. Uchádza o dotáciu vo výške viac ako 1,8 milióna eur z výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu. V prípade úspechu bude samospráva projekt spolufinancovať sumou viac ako 96-tis. eur.
viac
20.02.2020
Mesto Nové Zámky spustilo nový projekt opatrovateľskej služby
Mesto Nové Zámky spustilo od začiatku tohto roka nový projekt opatrovateľskej služby. Na jeho realizáciu získalo finančnú podporu formou refundácie mzdových nákladov pre 30 opatrovateliek po dobu dvoch rokov.
viac
24.07.2020
Mesto chce z karanténneho strediska vytvoriť kontaktný bod
Mesto Nové Zámky plánuje zriadiť z karanténneho strediska na Sihoti terénny kontaktný bod pre občanov bez prístrešia.
viac
13.08.2021
Župa spúšťa výstavbu domova na polceste pre ľudí v núdzi
Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch podpísal zmluvu o realizácii projektu s názvom HORIZONT – domov na polceste. Cieľom nového zariadenia je vytvoriť vhodné podmienky na sociálne začlenenie ľudí, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %