Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.05.2021 07:45

Medickú záhradu v Starom Meste čaká revitalizácia


Na archívnej snímke Medická záhrada v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Medickú záhradu, národnú kultúrnu pamiatku, v bratislavskom Starom Meste čaká revitalizácia. Mestská časť poukazuje na to, že za posledných 20 rokov sa v tomto mestskom parku vykonali len tzv. kozmetické úpravy. Počas prác bude záhrada naďalej prístupná verejnosti, avšak s miernymi obmedzeniami.


„Minulý rok avizovaná obnova Medickej záhrady zajtra štartuje. Je to jedna z najobľúbenejších záhrad v meste, preto ju pre návštevníkov ponechávame otvorenú. Treba však počítať s nejakými obmedzeniami,” uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová na sociálnej sieti v utorok 4. mája.

Nový vzhľad získajú parkové lavičky, ktoré doteraz mestská časť ošetrovala len novým náterom. „Nechali sme vyrobiť 4000 drevených latiek, ktoré sa následne nainštalujú na lavičky. Už nebudú biele, ale v prírodnej farbe,” približuje Anna Calpašová, vedúca oddelenia životného prostredia miestneho úradu. Farbu zmení aj kovová konštrukcia lavičiek, a to z bielej na antracitovú. Úrad ubezpečuje, že zmeny boli odobrené Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ) Bratislava.

V rámci revitalizácie bude upravená aj zeleň. Staré tuje, ktoré nezvratne poškodili škodcovia, nahradí cezmína japonská. Tá je odolnejšia nielen voči škodcom, ale i voči klimatickým zmenám. „Po viac ako štvrťstoročí od zásadnej rekonštrukcie nastal čas, aby sme to dali do poriadku komplexnejšie. Nebudeme však nič meniť, koncepciu a vzhľad záhrady, ani dopĺňať,” spresnila Aufrichtová.

S revitalizáciu by mala začať mestská časť v stredu (5. 5.). Obnovou prejdú parkové chodníky, mobiliár aj fontána Labute od sochára Pavla Mišíka, ktorá v záhrade pribudla v roku 1986. Práce by mali potrvať do konca júna, teda do začiatku letných prázdnin.

Záhrada prešla kompletnou rekonštrukciou v rokoch 1985 - 1988. V roku 2006 bola zrekonštruovaná sieť komunikácií a chodníkov, v roku 2014 mestská časť vymenila štrkový povrch za mlatový. Neskôr boli komunikácie a chodníky opravované len na miestach, kde bol havarijný stav.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2020
V zariadení opatrovateľskej starostlivosti pre seniorov vykvitnú kvety a stromy
V centre Zariadenia opatrovateľskej starostlivosti (ZOS) pre seniorov na Dobšinského ulici pribudne park s ovocnými stromami, kvetinovými záhonmi a lavičkami. Súčasťou bude aj komunitná záhradka na pestovanie zeleniny či bezbariérová trasa na prechádzky.
viac
18.01.2021
Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás
Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200 000 eur.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
13.05.2021
Staré Mesto začína s revitalizáciou Medickej záhrady
Medická záhrada prejde rozsiahlou revitalizáciou. Obľúbené miesto na trávenie voľného času situované v bratislavskej centrálnej mestskej časti Staré Mesto ostane pre návštevníkov otvorené aj počas prác, pohyb po záhrade však bude mierne obmedzený.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %