Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.07.2016 01:32

Malacky budú pokračovať v modernizácii verejného osvetlenia


Snímka zdroj: (tasr).


Druhá etapa modernizácie verejného osvetlenia v Malackách by mala mesto podľa odhadov stáť približne 1 300 000 eur.


Modernizáciu, ktorej súčasťou je inštalácia nových LED svietidiel vrátane potrebnej infraštruktúry, chce samospráva financovať prostredníctvom úveru.      

Splátky by mali byť pritom nastavené vo výške dosiahnutých úspor. Podľa predbežných odhadov, ktoré si mesto nechalo vypracovať, by modernizácia mala ušetriť 49 000 eur ročne, čo by predstavovalo zníženie súčasných nákladov o polovicu. Primátor Malaciek Juraj Říha pripomenul, že modernizácia verejného osvetlenia je vzhľadom k súčasnému stavu nevyhnutná. "Rozvádzače verejného osvetlenia sú zhrdzavené a neumožňujú efektívne riadenie ani kontrolu nad verejným osvetlením. Prevádzka a údržba takto zastaraného systému je nebezpečná a neefektívna," pripomenul. Investičný zámer druhej etapy modernizácie schválili malackí poslanci na júnovom rokovaní mestského zastupiteľstva.      

Pre vysokú finančnú a technickú náročnosť sa z projektu vyčlenili ulice, ktoré nie sú osvetlené vôbec, alebo majú stožiare umiestnené v nevyhovujúcom rozostupe pre inštaláciu nových LED svietidiel. Ide o desať lokalít, v ktorých mesto chce postupovať čiastkovými projektmi vrátane územného a stavebného konania. Realizácia v tomto prípade bude závisieť od možnosti rozpočtu v nasledujúcich rokoch. "Samostatná projektová dokumentácia je vypracovaná aj na osvetlenie 13 priechodov pre chodcov v rozsahu približne 110 000 eur," pripomenula hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.      

Malacky v priebehu jari zrealizovali 1. etapu modernizácie verejného osvetlenia, počas ktorej nové svietidlá s potrebnou infraštruktúrou nainštalovali na 14 uliciach mesta. "Vymenili sme tri kilometre elektrického vedenia a 194 zastaraných svietidiel. Úspora na prevádzke je približne 11 000 eur," priblížila Pilzová. Mesto zaplatilo za rekonštrukciu 163 000 eur, pätinu z tejto sumy preplatí dotácia  Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Mesto pripravuje najväčšiu komplexnú modernizáciu verejného osvetlenia
Košice pripravujú výrazné zlepšenie sústavy mestského verejného osvetlenia. Navyše tak, že pri obrovskej investícii, nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie. 
viac
02.01.2018
Na rekonštrukciu verejného osvetlenia vyčlenili v Malackách 1,1 milióna eur
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí (7. decembra) rokovalo aj o rozpočte mesta. Tento dôležitý dokument prešiel bez pripomienok tak, ako bol navrhovaný.
viac
27.08.2020
Ľadová plocha na zimnom štadióne v Prievidzi má nové úsporné osvetlenie
Ľadová plocha na zimnom štadióne v Prievidzi má nové úsporné osvetlenie. Rekonštrukciu svetidiel za viac ako 46 000 eur sčasti zabezpečili Technické služby mesta Prievidza (TSMPD) a financovali ju zo svojho rozpočtu. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
02.08.2021
Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia
Mesto Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia v časti štátnej cesty 1/64. Projekt bol financovaný z prostriedkov spoločnosti Vodárne a kanalizácie mesta Hurbanovo, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %