Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
02.11.2020 09:10

M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv


Ilustračná snímka.


Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.


Tvrdí, že to, čo mala na tento víkend zabezpečiť samospráva, si už do budúcna môže zorganizovať štát aj sám.     

„Prosím vás, neťahajte samosprávy budúci víkend do ďalšieho plošného testovania. Ak aj odborníci povedia, že ho treba, už nás na to nepotrebujete. Ukázali sme, ako na to, a máte dostatok štátnych kapacít v území, ktoré môžete využiť,” napísal Kollár na sociálnej sieti.      

Primátor skonštatoval, že štát chcel od samospráv pôvodne dve veci, a to zabezpečiť vhodné priestory a dodať administratívnych pracovníkov. „Všetky vhodné priestory sme vám už zabezpečili, drvivá väčšina je v budovách organizácií, ktoré majú svojich štatutárov, takže s nimi môže armáda komunikovať priamo a nachystať si ich bez medzičlánku samosprávy. Zoznam administratívnych pracovníkov, ktorí sa zúčastnili na prvej vlne, máte, môžu ich rovno oslovovať a zazmluvňovať okresné úrady. Teraz to robili samosprávy a náklady im majú následne preplácať okresné úrady, teraz to môžete pokojne zjednodušiť. Aspoň sa konečne ľudia dozvedia, že nejaká štátna správa v území existuje,” vysvetlil Kollár.      

Prosí štát, aby samosprávy nechal pracovať. „Do konca roka máme 40 pracovných dní. V závere roka majú samosprávy najviac práce. Navyše v roku, keď sme zaznamenali výrazné výpadky v príjmoch, ku koncu roka musíme čarovať,” priblížil s tým, že tí, ktorí využili úvery od vlády, musia do konca roka dokončiť všetky investície, ktoré z nich financujú.      

Primátor tiež povedal, že ak bude štát potrebovať samosprávy "na zmysluplnú prácu", sú k dispozícii. „Len máme prosbu – zavolajte nás k tomu hneď na začiatku. Povieme vám, aké máme reálne kapacity a ako veci robiť tak, aby sme ich využili čo najefektívnejšie,” dodal a zároveň ocenil, že sa prišlo cez víkend otestovať veľa ľudí, a poďakoval všetkým, ktorí sa na úspechu celej operácie podieľali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
10.11.2020
Mestá zvládli druhé kolo celoplošného testovania úspešne
Únia miest Slovenska, po online stretnutí s členskými mestami, môže skonštatovať, že druhé kolo celoplošného testovania, ktoré sa týkalo už len vybraných červených okresov, dopadlo úspešne.
viac
19.01.2021
Mestá umožnia svojim obyvateľom dať sa otestovať cez víkend
Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žije v nich takmer 2 milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať.
viac
28.01.2021
Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov
Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %