Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
02.11.2020 02:50

ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo


Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.


V pondelok to vyhlásil predseda ZMOS-u Branislav Tréger s tým, že význam testovania vidí skôr v regiónoch, kde je to nevyhnutné. Poukázal pritom na severnú časť krajiny. ZMOS bude zaujímať názor odborníkov, no vie si predstaviť cielenejšie využitie personálnych, materiálnych i finančných prostriedkov na testovanie, napríklad na hraniciach.     

„Musia sa k tomu vyjadriť odborníci, zdravotníci, epidemiológovia, ale my odporúčame, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo. Aby bolo realizované len v tých oblastiach, kde je to nevyhnutné,” povedal Tréger.      

Mestá a obce na Slovensku podľa šéfa ZMOS-u v rámci prvého kola celoplošného testovania, ktoré sa konalo uplynulý víkend, reagovali na všetky podnety, hoci boli mnohokrát zdrojom osočovania a spochybňovania. „Napriek tomu sme sa dokázali zmobilizovať a pomôcť štátu, aby akcia bola úspešná,” skonštatoval. Samosprávy podľa Trégera však dostávali k celoplošnému testovaniu veľmi často zmätočné, protichodné, oneskorené či zavádzajúce informácie. „Želáme si, aby druhé testovanie, ak príde, bolo zdokonalené a boli vychytané chyby, ktoré sa pri prvom kole vyskytli,” uviedol.      

Premiér Igor Matovič v nedeľu (1. 11.) oznámil, že druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude. Pripustil však, že v jednom či troch okresoch na Slovensku by sa testovať nemuselo. Hovoriť o tom chce s odborníkmi. „Potrebujeme poctivú diskusiu s epidemiológmi,” skonštatoval.

Preplatenie nákladov spojených s celoplošných testovaním

ZMOS tiež vyzýva vládu SR, aby bezodkladne preplatila náklady spojené s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19. Na tlačovej konferencii v Liptovskom Hrádku to v pondelok povedal šéf združenia Branislav Tréger. Zdôraznil, že doposiaľ neboli uhradené ani náklady súvisiace s prvou vlnou nového koronavírusu.     

„Takisto žiadame, aby uznesenie vlády, ktoré bolo prijaté v súvislosti s individuálnymi potrebami a odfinancovaním, bolo korigované a zrušené. Chceme tiež požiadať vládu, aby bezúročné pôžičky, ktoré boli samosprávam ponúknuté, sa stali transferom. Namiesto pôžičky chceme dotáciu,” uviedol Tréger. Poznamenal, že samosprávy si počas testovania nezastupiteľne splnili poslanie, ktoré sa na ne kládlo.      

Podľa šéfa ZMOS-u bude potrebný určitý čas, aby si problematiku odkomunikovali, no verí, že požiadavky budú splnené. „Keďže ide o štátne financie, treba to dôkladne zdokladovať, preplácanie by malo byť čím skôr. Koniec koncov, existuje na to ústavný zákon,” skonštatoval Tréger. Zhodnotil, že samosprávam by veľmi pomohlo, keby to bolo do konca aktuálneho kalendárneho roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
04.11.2020
V súvislosti s 2. kolom testovania bolo kontaktovaných minimum samospráv
Do utorkového (3. 11.) večera bolo v súvislosti s ďalším kolom plošného testovania oslovených minimum samospráv. Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %