Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.10.2018 10:53

M. Kaliňák: Kvalita verejnoprospešných činností dokazuje odbornosť samosprávy


Ilustračná snímka


Verejnoprospešné činnosti, ako sú napríklad starostlivosť o zeleň, prevádzka verejného osvetlenia či údržba komunikácií a verejných priestorov, vníma verejnosť ako základnú povinnosť samospráv.


 "Efektivita týchto činností so zreteľom na požiadavky občanov i optimalizáciu nákladov je však zároveň dôkazom odbornosti tých, ktorí samosprávu riadia," upozornil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Aj z tohto pohľadu preto zdôraznil význam nadchádzajúcich volieb primátorov, starostov a poslancov miest a obcí.       

"Rozsah úloh samospráv v oblasti verejnoprospešných kompetencií je naozaj veľký a finančne náročný," skonštatoval Kaliňák, pričom v tejto súvislosti pripomenul, že podľa komunálnej legislatívy sa samosprávy starajú aj o nakladanie s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom, zásobovanie vodou i odvádzanie odpadových vôd. "Zabezpečujú tiež správu obecného cintorína, kultúrnych, športových a ďalších obecných zariadení, vrátane kultúrnych pamiatok, pamiatkových území a pamätihodností obce," dodal.       

Dôležitosť toho, ako tieto služby dokážu mestá a obce vykonávať, potvrdzuje podľa neho aj stále relevantný prieskum ZMOS z jesene 2015. "Medzi jeho zistenia patrí i to, že o detské ihriská a športoviská sa až 94,5 percenta samospráv stará vo vlastnej réžii, až 96 percent samospráv zabezpečuje po vlastnej línii kosenie a údržbu zelene a verejných priestranstiev. Výrazná väčšina samospráv, viac ako 75 percent, tiež sama spravuje aj verejné osvetlenie," priblížil Kaliňák zistenia prieskumu.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Zimná údržba je o povinnostiach aj trpezlivosti
Mestá a obce sa pripravujú na zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev. Spravidla to upravujú v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré sa týka zabezpečovania čistoty a poriadku.
viac
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
10.09.2020
Vzácne čriepky problémov bude treba poskladať a riešiť
V rámci svojich pracovných ciest po slovenských regiónoch navštívil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v spoločnosti starostu košickej mestskej časti Juh Jaroslava Hlinku a ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka mesto Košice.
viac
13.04.2021
ZMOS začína s analýzou PPP v komunále
Združenie miest a obcí Slovenska má vytvorený expertný tím, ktorý sa najbližších šesť mesiacov bude venovať analýze PPP z hľadiska využitia v mestách a obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %