Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.09.2022 04:20

M. Kaliňák chce zaviesť v obciach PSK pojazdné potraviny a ambulancie


Michal Kaliňák. Snímka zdroj: EurActiv.sk


Pojazdné predajne a ambulancie v obciach, nájomné byty prerobené z budov kraja či rozvoj turizmu sú časťou volebného programu kandidáta na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), súčasného ústredného riaditeľa Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka.


Kandiduje s podporou strán Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia. Svoj program v piatok predstavil na tlačovej konferencii spolu s kandidátmi na poslancov za jednotlivé politické strany.       

"Cieľom programu je riešiť životné situácie ľudí. Ani mesto, ani dedina, ani VÚC nebudú mať dosť peňazí a tu je obrovský priestor sa spojiť a využiť všetky možnosti, ktoré má kraj na to, aby ľudia v tomto kraji mali dôvod žiť a aby mali dôvod do kraja prísť. Potrebujeme, aby potraviny boli v každej dedine, aby voda nebola výnimočnosť, ale samozrejmosť. Musíme preinvestovať peniaze do výstavby nájomných bytov, aby študenti ošetrovateľstva a zdravotné sestry či učitelia vedeli, že dostanú byt a práca už na nich v tomto kraji čaká. Takže, celý tento program je o pláne práce pre rozvoj nášho kraja," uviedol pre TASR Kaliňák.       

Zásadné tézy volebného programu vychádzajú podľa jeho slov z toho, že PSK musí byť 'veľkým bratom' každého mesta a každej obce.      

 "Chcem byť županom, ktorý bude zastupovať všetky mestá a obce v našom kraji v ministerstvách na rokovaní s rezortami a budeme ich zastupovať v Bratislave," skonštatoval Kaliňák.       

Rovnako chce, aby PSK prispel mestám a najmä obciam finančne na spracovanie projektovej dokumentácie na vodovody, pomohol s rozširovaním kamerového a monitorovacieho systému a bol partnerom dobrovoľných hasičov. Nájomné byty chce vytvoriť z budov, ktoré patria PSK. Čo sa týka turizmu, je potrebné ho podľa Kaliňáka vnímať ako súčasť priemyslu, ktorá musí zarábať.       

V programe má i podporu sociálnych podnikov. "Záleží nám na tom, aby sa peniaze z VÚC nevyvážali a práve preto tým najväčším partnerom pri tovaroch a službách budú sociálne podniky a komunálne firmy," dodal Kaliňák.           

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Svetový deň cestovného ruchu v Prešovskom kraji
Svetový deň cestovného ruchu si v Prešovskom kraji pripomenú 23. septembra v Spišskej Belej. Podujatie je spojené s 15. ročníkom Spišského zemiakarského jarmoku, vyhodnotením kampane Legendarium a verejnosti bude predstavený aj pripravovaný nový produkt cestovného ruchu Svätomariánska púť.
viac
28.10.2018
M. Kaliňák:Znalosť kompetencií orgánov samospráv je kľúčom k férovému hodnoteniu
Kým v susednej Českej republike zvolili starostov a primátorov poslanci zastupiteľstiev, na Slovensku vzídu štatutári obcí i poslanci priamo z komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.
viac
24.06.2020
ZMOS má konkrétne odporúčania pre správu komunálnych lesov
Jedinou správnou cestou, ako ekonomicky účelne a ekologicky vyvážene obhospodarovať lesný majetok samospráv je mať spracovaný a dôsledne implementovaný Program efektívneho využívania lesného majetku.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %