Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.01.2018 07:00

Lyže, folklór a pár šišiek už tento víkend


Snímka zdroj: (kosiceregion.com).


Vynikajúce pražené šišky, karnevalové masky či fašiangové maškary budú v posledný januárový víkend čakať na návštevníkov prvého tohtoročného TOP podujatia programu Terra Incognita.


Pankuškové fašiangy v rekreačnom stredisku Krompachy - Plejsy ponúknu fašiangovú tradíciu priamo na lyžiarskom svahu už tento víkend – 27. a 28. januára.

Fašiangy sa na Slovensku spájajú najmä s tradičnými gastronomickými dobrotami. A práve gastronómia je hlavnou témou Pankuškových fašiangov, ktorých dejiskom je svah v stredisku Krompachy – Plejsy. Už názov napovedá, že všetkým návštevníkom sa budú zbiehať sliny najmä pri pohľade na čerstvé, zlato-hnedé šišky. V Krompachoch a okolí im nepovedia inak ako pankušky. „Najväčší jedáci sa dokonca budú môcť predviesť v súťaži v jedení pankušiek. Ten, kto ich zje najviac alebo za najkratší čas, sa nielen dosýta naje, ale získa aj odmenu,“ láka na podujatie primátorka Krompách Iveta Rušinová.

Typickú zabíjačku a výrobu mäsových špecialít zas ponúknu hostia z Rumunska a česko-slovenský tím zložený zo zástupcov partnerských miest Rýmařov a  Krompachy.

Pankuškové fašiangy sprevádza okrem dobrého programu, o ktorý sa starajú folkloristi (tohtoročným ťahákom sú finalisti televíznej šou Zem spieva – spevácka skupina Šafolka), aj karnevalová nálada. Každý návštevník, ktorý príde v sobotu na Plejsy v maske, sa môže od 13:00 do 14:00 hod. lyžovať zadarmo.

Po lyžovačke zaiste padne vhod aj oddych vo wellness Hotela Plejsy, ktorý návštevníkom podujatia ponúka 30-percentnú zľavu. Ponuku podujatia rozširujú aj ďalšie zľavy do reštauračných zariadení v Krompachoch. Navyše, kvôli zabezpečeniu pohodlnej dostupnosti dejiska podujatia bude v sobotu od rána fungovať aj obojsmerná kyvadlová autobusová doprava, priamo z krompašskej železničnej stanice.

„Podujatia programu Terra Incognita sú pestrým žánrovým mixom, vraciame sa vďaka nim k tradíciám predkov, ktoré už často môžu upadať do zabudnutia. So zimou sa mnohým z nás neodmysliteľne spájajú fašiangy, ale aj zabíjačka a sladké šišky pripomínajúce bezstarostné detské časy. Mňa, ako nadšenca snowboardingu, osobitne teší, že Pankuškové fašiangy spájajú tieto gastronomické zvyky so športom na snehu. Verím, že podobná kombinácia priláka do strediska Plejsy množstvo návštevníkov, špeciálne rodiny s deťmi,“ pozýva na fašiangovú zábavu na svahu predseda KSK Rastislav Trnka.

Lyžiarske trate v Plejsoch sú homologizované pre slalom, obrovský slalom a super obrovský slalom a niekoľkokrát boli dejiskom pretekov Európskeho pohára. Okrem toho sa stredisko nachádza blízko dvoch turistických atraktivít Svetového dedičstva UNESCO – Spišského hradu a Kostola Ducha Svätého v Žehre. Práve spojenie týchto faktorov a fašiangových tradícií je dôvodom, pre ktorý je podujatie aj v roku 2018 vo výbere TOP podujatí regiónu.

Samotný program Terra Incognita podľa R. Trnku za niekoľko rokov svojej existencie zaznamenáva neustály progres a je efektívnym nástrojom podpory turizmu: „Stal sa nielen garantom kvality podujatí, ale tiež koncepčného rozvoja jednotlivých návštevníckych lokalít ako celkov so špecifickými danosťami a potrebami. Ďalším prirodzeným krokom by malo byť ešte dôraznejšie posilnenie kvality a koordinácie rozvojových aktivít v tom-ktorom území. Verím, že organizátori majú jasnú víziu ďalšieho napredovania podujatí a chuť spolupracovať s partnermi na vytvorení čo najzaujímavejšej ponuky pre návštevníka.“

Autor: (krt)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2017
Dva fajnové dni v Margecanoch
Viac ako len skvelý gurmánsky zážitok sľubuje posledné z tohtoročnej desiatky najlepších podujatí Košického kraja. Ako jediné jesenné TOP podujatie programu Terra Incognita očakávajú Margecianske fajnoty aj tento rok vysoký záujem a množstvo spokojných návštevníkov.
viac
10.11.2017
Svätomartinský víkend v regióne
Svätomartinské dni, Cestovateľský festival Cestou necestou, Chute malých Karpát, Historická prehliadka Modry, Bibliotéka či obľúbená lokalizačná hra „Objavuj poklady bratislavského regiónu“. Druhý novembrový víkend v bratislavskom regióne je tu pre vás.
viac
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
25.01.2018
Karneval na svahu
Aj túto zimnú sezónu to na Fačkovskom sedle ožije.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %