Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.11.2021 11:50

Ľudia majú vymyslieť nové pranostiky


Ilustračná snímka: (tasr).


Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) vyzýva ľudí na internete, aby vymysleli nové pranostiky pre svet v klimatickej kríze. Online kampaň #novepranostiky bude prebiehať počas klimatického samitu v Glasgowe (COP26).


Jej cieľom je poukázať na zmenu klímy a na to, že jej riešenia sa musia stať prioritou. Informovala o tom Andrea Froncová z BROZ.

"Pranostiky, ľudové predpovede počasia vytvorili generácie našich predkov pozorovaním predvídateľných trendov v počasí. Každý z nás pozná nejakú pranostiku, avšak málo z týchto ľudových predpovedí počasia dnes ešte stále platí," hovorí Adriana Brossmannová z projektu Game On!, ktorý je zameraný na zvyšovanie informovanosti o klimatickej zmene.

Pranostiky, ktoré vznikli v 18. až 19. storočí, prípadne začiatkom 20. storočia, dnes už vôbec neplatia. Dôvodom podľa Froncovej je, že klimatická zmena narušila pravidelnosť v počasí, ktorá sa v minulosti vyskytovala. Poukazuje ďalej na zvyšovanie teploty, zmenu klimatického systému, vodného cyklu, prúdenia vzduchu, zrážok a výparov.

BROZ upozorňuje, že v súčasnosti sa priemerná ročná teplota na Slovensku podobá klimatickým podmienkam stredomoria. Krajina sa tak podľa klimatológov môže otepliť v nasledujúcich 80 rokoch o ďalšie dva až štyri stupne Celzia. "Ak budeme ako spoločnosť konať, veľa z toho, čo sa dnes môže zdať ako odsúdené na zánik, dokážeme ešte zachrániť. Udalosti, kedy sa rozhoduje o riešeniach klimatickej krízy ako COP26, preto musia byť v centre záujmu médií a verejnosti," poznamenala Brossmannová.

Klimatický samit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra do 12. novembra. Táto konferencia je považovaná za kľúčovú, pretože má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2020
Projekt Game On! má zvýšiť povedomie mladých o klimatickej zmene
Zvýšenie povedomia mladých ľudí o klimatickej zmene a ich motivovanie k zmene životného štýlu je cieľom projektu "Game on! - V hre je naša budúcnosť. Zastavme zmenu klímy!".
viac
23.11.2020
Granty EHP a Nórska: Nové výzvy v rámci programu „SK-klíma“
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako Správca programu „SK-Klíma - zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ informuje o výzvach a programu SK-Klíma, ktoré plánuje vyhlásiť v decembri 2020.
viac
13.01.2021
O projekt Zelenej obnovy rodinných domov je záujem
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia žiadajú verejnosť, aby vyčkala na oficiálny začiatok výzvy. Prihlasovať sa skôr, než je zverejnená výzva, nie je potrebné.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %