Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
18.07.2017 01:22

Liptovfest s rekordom v lyžičkovom tanci


Po dvoch úspešných ročníkoch bude ten tohtoročný LIPTOVFEST až dvojdňový.


LIPTOVFEST – festival dobrej zábavy, jedla a zážitkov je tu už o niekoľko dní (21. - 22. 7. 2017) na novom mieste, v Tatrapolise pri Tatralandii. Liptáci sa na ňom pokúsia vytvoriť Slovenský rekord v lyžičkovom tanci.


V gastrodielni uvidíte ako sa plnia Liptovské droby tradičnou technikou cez kravský roh. Valašku Liptáci predstavia ako pracovný nástroj, ale dokonca aj ako hudobný nástroj či tradičnú ovečku. Nielen deti zaujme salaš s domácimi zvieratami aj ovcami a tiež šanca sa virtuálne preniesť na liptovský salaš vďaka 3D okuliarom a slúchadlám. Ďalšími programovými ťahákmi pre návštevníkov Liptova budú vystúpenia Polemic, Ploštín Punk, bubeníci z Campana Batucada, letnú pohodu sprostredkuje pikniková lúka aj večerné letné kino pod holým nebom. Doprava na podujatie je z Liptovského Mikuláša zabezpečená bezplatne.

Letná oslava Liptova je tu už tento piatok. Po dvoch úspešných ročníkoch bude ten tohtoročný LIPTOVFEST až dvojdňový a presúva sa bližšie k letným atrakciám Liptova do Tatrapolisu pri Tatralandii. Podujatie je ochutnávkou Liptova všetkými zmyslami na jednom mieste.

„To, že to u nás na Liptove uprostred leta skutočne žije svedčí bohatý program pre všetky vekové kategórie. V minulom roku sa nám s folkloristami podarilo prekonať Slovenský rekord v klobúkovom tanci. Túto sobotu sa pokúsime s folkloristami z HybajHO! o rekord v lyžičkovom tanci. Lyžičky budeme mať pre nádejných tanečníkov pripravené, ale budeme určite radi, keď si ľudia prinesú aj svoje, aby sa nám rekord podaril,“ ozrejmila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Na lyžičkový tanec sa využívajú po dve zopnuté lyžice, natočené k sebe spodnými časťami, s malou medzerou, pričom úderom o stehná a dlane vzniknú zaujímavé rytmické kombinácie. Video pozvánka na lyžičkový tanec - https://www.youtube.com/watch?v=vu4LhhTi45w . Organizátori však dodávajú, že sa prispôsobia aj netanečníkom a pokus o rekord bude jednoduchšou variáciou krokov a úderov lyžicami.

„Rovnako ako po minulé roky budeme na podujatie zabezpečovať bezplatnú kyvadlovú dopravu z Liptovského Mikuláša. V dopoludňajších hodinách budú autobusy jazdiť v hodinových intervaloch a v popoludňajších každú pol hodinu. Prejdú cez celé mesto od sídliska Podbreziny cez železničnú a autobusovú stanicu v Liptovskom Mikuláši až do Tatrapolisu pri Tatralandii. Lístok na podujatie bude v rámci jedného dňa priechodný, čím návštevníkom dávame možnosť vybrať si z programu to naj a prísť vtedy, keď ich program najviac zaujíma," povedala projekt manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Petra Šuhajdová. Túto možnosť ocenia aj rodiny s deťmi, ktoré vďaka priechodnému lístku môžu z podujatia odísť a vrátiť sa neskôr, keď si najmenší oddýchnu. Ak by chceli na podujatí zostať po celý deň, aby im nič neušlo, tak na oddych pre najmenších môžu využiť odpočinkovú zónu na piknikovej lúke.

Milovníkov tradícií zaujme v piatok gastro show Majstra šéfkuchára SR Petra Bracha ako aj súťaže s tradičnými výrobkami akými sú mlieko či syry. V sobotu zase gastrodielňa, kde bude šéfkuchár školy varenia Ivan Rusina tradičným spôsobom „nadievať“, teda plniť Liptovské droby cez kravský roh. „Valašku väčšina ľudí pozná ako pracovný nástroj – sekerku. U nás na Liptovfeste spoznajú návštevníci valašku aj ako nástroj hudobný a tiež ako tradičnú ovečku,“ doplnila Bartková. Práve o ovečke Valaške, ktorá zmenila Liptov, bude aj dokumentárny film, ktorý vzhliadnu návštevníci v rámci Liptovského bloku v sobotu od 12,00 hod. Spojenie modernej doby a tradícií prinesú 3D okuliare a slúchadlá, ktoré prenesú návštevníkov na pravý liptovský salaš. Okrem virtuálneho salaša sa najmä deti môžu tešiť aj na klasický salaš so zvieratkami.

Liptáci pripravili na obidva dni skutočne pestrý program od ranných do neskorých nočných hodín. Okrem hlavného pódia majú pripravené aj ďalšie pódiá, tak aby dosiahli rôznorodosť programu pre všetky vekové aj záujmové skupiny. Deti potešia divadielka, tvorivé dielne, kúzelník aj klaun. Rodičia s deťmi si môžu oddýchnuť na piknikovej lúke. Vystúpia Polemic, obľúbená domáca kapela Ploštín Punk, bubeníci z Campana Batucada - známi zo svetového pohára v lyžovaní v Jasnej, Replay Band aj Verobika Rabada. Chýbať nemôžu ani Liptovskí zbojníci. V piatok večer program ukončí St. Nicolaus párty s DJ Pablikom a v sobotu letné kino pod holým nebom s filmom Špunti na vode. Večer iste mnohí ocenia možnosť využiť bezplatnú kyvadlovú dopravu do Liptovského Mikuláša.

LIPTOVFEST je skutočne lákavý, vedia o tom aj moderátori podujatia. Už tento piatok o tom presvedčí návštevníkov obľúbená Didiana a v sobotu skvelý zabávač a úspešný vloger Sajfa.

 

 

 

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR Region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2017
Na Liptove otvoria letnú kúpeľnú sezónu
Leto sa blíži aj do jediných liptovských kúpeľov s liečivou minerálnou vodou. Už v piatok 9. júna 2017 symbolicky odomknú letnú kúpeľnú sezónu na Liptove. Otvorenie bude spojené so zábavou pre všetky vekové kategórie a vstup na podujatie je bezplatný.
viac
07.06.2017
Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň
Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).
viac
16.06.2017
Medzinárodný folklórny festival v Myjave
Už po 58. krát sa v Myjave koná jeden z najväčších folklórnych festivalov.
viac
23.06.2017
Svätojánske noci na Liptove
Liptov sa už dnes prenesie do minulých stáročí a jeho dolinami sa opäť ozve neobľúbené Na panské! Tentoraz však nepôjde o hrdlačenie na poliach, ale o populárne Svätojánske noci. Počas dvoch dní sa dedinka Liptovský Ján stane centrom zábavy, športu aj domovom rozprávkových bytostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %