Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.04.2023 09:30

Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria na konci apríla


Oravský hrad.


Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v posledný aprílový víkend (29. – 30. 4.) počas Thurzových slávností. Oravské múzeum, ktoré hrad spravuje, o tom informuje na svojom webe.


"Tradičné podujatie, ktorým každoročne odomykáme hrad do novej letnej turistickej sezóny, sa bude niesť v znamení historickej atmosféry 16. a 17. storočia, keď žil najznámejší majiteľ Oravského hradu Juraj Thurzo so svojou rodinou," uvádza na stránke múzeum.

Dodáva, že v priestoroch hradného nádvoria sa uskutoční dvojdňový program spojený s remeselným jarmokom. Jeho súčasťou budú dobová hudba, šermiarske súboje, historické tance, divadelné či žonglérske vystúpenia a predvedú sa aj sokoliari. Pripravia tiež historický pochod obcou Oravský Podzámok a slávnostnú svätú omšu v Kaplnke sv. Michala.

Oravský hrad postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo". Je jednou z najnavštevovanejších turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Thurzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2023
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvoria výstavou venovanou plagátom
Tohtoročnú turistickú sezónu otvoria na Fiľakovskom hrade výstavou venovanou histórii plagátov. Od polovice marca bude hrad pre verejnosť prístupný každý deň v týždni. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
25.04.2023
Otvorenie sezóny na Spišskom hrade bude v duchu osláv zápisu do UNESCO
Otvorenie letnej turistickej sezóny sa na Spišskom hrade tento rok ponesie v duchu osláv 30. výročia zápisu lokality do zoznamu UNESCO.
viac
29.04.2023
Letnú turistickú sezónu odštartujú na hrade cez víkend
Počas blížiaceho sa víkendu slávnostne otvoria na Kežmarskom hrade brány pre návštevníkov. V nedeľu 30. apríla tamojšie múzeum pripravilo v spolupráci s mestom bohatý program.
viac
18.03.2024
Oravský hrad čaká čistenie, pripravia ho na otvorenie hlavnej sezóny
Otvorenie hlavnej letnej turistickej sezóny na Oravskom hrade naplánovali na koniec apríla. Predchádzať mu bude vyčistenie expozícií, nádvorí, hradných múrov a ošetrenie výstavných exponátov. Práce sa uskutočnia v apríli, keď bude hrad pre verejnosť zatvorený, s výnimkou veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %