Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.02.2023 04:15

Otvorenie turistickej sezóny Trdlofest sa uskutoční 20. mája


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Tradičné podujatie Trdlofest, ktoré otvára hlavnú turistickú sezónu v meste Skalica, sa uskutoční vo Františkánskej záhrade v sobotu 20. mája. Informovala o tom vedúca Turistickej informačnej kancelárie mesta Skalica Renáta Medňanská.


Celodenný kultúrny program bude venovaný predovšetkým skalickému folklóru. "Tento rok je viac zameraný na folklór, domácich a regionálnych umelcov. Bude z toho folklórna akcia, ktorá k trdelníku a vínu patrí. Trdlofest bol aj v minulosti viac pre ľudí mimo nášho mesta. V predchádzajúcich ročníkoch tvorili návštevníci mimo Skalice 70 percent účastníkov podujatia," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva a predseda kultúrnej komisie Ľuboš Beňa.

"Na podujatí vystúpi folklórny súbor Skaličan, ale aj mnohí ďalší domáci umelci a súčasťou programu budú aj hostia. Celý program vyvrcholí vystúpením Kollárovcov," doplnila Medňanská.

Návštevníci sa počas sprievodného programu môžu tešiť na ochutnávku Skalického trdelníka a skalického vína. "Novinkou je ochutnávka skalického šumajstra, ako aj zázvorníka. V programe nebude chýbať pečenie maxitrdelníka a návštevníci si budú môcť upiecť aj svoj trdelník," informovala Medňanská.

Súčasťou programu Trdlofestu boli v predchádzajúcich ročníkoch aj vystúpenia moravských folklórnych skupín. "Minulý rok nastal problém najmä pre protipandemické opatrenia. Ale v Skalici sa vždy spolupracovalo so Strážnicou, ale aj ďalšími moravskými obcami a aj tento rok by sa mali niektoré zoskupenia u nás predstaviť," doplnil Beňa.

Program Trdlofestu sa bude odohrávať najmä vo Františkánskej záhrade, no súčasťou podujatia je aj otvorenie turistickej sezóny. "Počas soboty budú sprístupnené všetky pamiatky na základe turistického pasu. Súčasťou podujatia bude aj program pre deti. Budú to dobové hry s dreveným kolotočom," informovala Medňanská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2020
Trdlofest pripraví mesto, o Skalických dňoch rozhodne verejné obstarávanie
Mesto Skalica sa pripravuje na nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu. Tá bude spustená 16. mája počas podujatia Trdlofest a jej koniec je spojený so Skalickými dňami, ktoré budú 11. až 13. septembra. TASR informoval hovorca mesta Miroslav Minďáš.
viac
18.05.2022
Trdlofest otvorí turistickú sezónu v Skalici
Po dvoch rokoch, keď sa pre pandémiu podujatie neuskutočnilo, pripravilo mesto Skalica festival Trdlofest. Ten je oslavou Skalického trdelníka, koláča s dierou, prvého pôvodného slovenského potravinárskeho výrobku, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie.
viac
13.04.2023
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria na konci apríla
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v posledný aprílový víkend (29. – 30. 4.) počas Thurzových slávností. Oravské múzeum, ktoré hrad spravuje, o tom informuje na svojom webe.
viac
18.05.2023
Turistickú sezónu otvorí aj v tomto roku Trdlofest
Festival Trdlofest otvorí v Skalici aj tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Je pomenovaný po jednom zo symbolov Záhoria - koláči trdelník, ktorý ako prvý gastronomický výrobok na Slovensku získal ochrannú známku Európskej únie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %