Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.09.2022 03:20

Letná škola klimatických lídrov má prvých absolventov


Absolventi Letnej školy klimatických lídrov.


Prvý ročník Letnej školy klimatických lídrov pod záštitou Kancelárie prezidenta (KP) SR ponúkol na konci leta študentom rôzne témy. Tou nosnou bola klimatická zmena v rôznych kontextoch.


Prezidentka na záver absolventom odovzdala certifikáty a poďakovanie, že témy klimatickej zmeny vnímajú ako výzvu.

Program pilotného ročníka letnej školy bol naozaj bohatý. Klimatickej zmene v rôznych kontextoch a jej prepojeniu v rámci biznisu, urbanizmu, architektúry či energetiky a obehovému hospodárstvu sa venovali vybraní mladí ľudia pod dohľadom lídrov, ktorí majú čo to povedať v spomínaných oblastiach. “Letná škola klimatických lídrov je nový projekt KP SR, ktorého cieľom je podporiť a rozvíjať znalosti a kompetencie študentiek a študentov vysokých škôl so záujmom o oblasť ochrany klímy a zelenej tranzície,” uvádza KP na svojom webe. “Celý program bol zmesou odborných prezentácií, workshopov, ale i praktických ukážok, napríklad vo forme exkurzií,” povedala Adriána Henečková, jedna z účastníčok a zároveň členka projektu Mladí reportéri pre životné prostredie.

Problém klímy sa nedá riešiť izolovane

Projekt vzišiel z iniciatívy prezidentky SR a jej kancelárie. Z vyše stovky prihlásených vybrali 25 účastníkov vo veku 18 do 26 rokov. Nechýbali študenti medzinárodných vzťahov, európskych štúdií, udržateľného biznisu, environmentálnych štúdii, ale aj antropológie či financií. Cieľom tejto letnej školy bolo prepojiť študentov z rôznych sfér, ktorí majú nielen spoločný záujem, ale tiež aj potenciál šíriť získané vedomosti ďalej. “Zhodli sme sa, že tému klímy nemôžeme vnímať izolovane, ale v kontexte rôznych odvetví a tiež to, že skrátka musíme čeliť realite a pretláčať tieto témy aj do biznisu,” dodala Henečková s tým, že prínosom bolo aj zosieťovanie sa s ostatnými mladými ľuďmi a možnosti potenciálnej spolupráce na ďalších projektoch.

Radi by pokračovali aj v ďalších rokoch

Letnú školu organizovala KP SR s podporou Zastúpenia Friedrich-Ebert-Stiftung v SR a v spolupráci s CEPA Priatelia Zeme, SIEA, Circular Slovakia, Inštitútom environmentálnej politiky, Slovenskou radou pre zelené budovy, Slovenskou klimatickou iniciatívou a iniciatívou Klíma ťa potrebuje či Metropolitným inštitútom Bratislavy, veľvyslanectvami Nemeckej spolkovej republiky a Spojeného kráľovstva a ďalšími. Podľa slov organizátorov by radi v koncepte pokračovali aj v ďalších rokoch. “Počas týždňa vznikla prirodzene aj potreba vytvoriť nejakú komunitu absolventov tejto letnej školy, aby sme ostali v kontakte a nebolo to o jednom intenzívnom týždni, ale o dlhodobej spolupráci a prepájaní sa,” dodala na záver Adriána.

 

Autor: (Peter SCHUBERT)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
29.04.2022
Trnava spustí projekt bicykle pre študentov
Mesto Trnava poskytne študentom škôl bicykle, aby podporilo využívanie tohto dopravného prostriedku. V rozpočte má na nákup takýchto bicyklov vyčlenených približne 60 000 eur. Informoval o tom primátor mesta Peter Bročka.
viac
18.07.2022
Začala sa Letná škola mladých vedcov, deti si v SAV vyskúšajú experimenty
Podpora popularizačných aktivít pre deti a mládež v oblasti vedy a výskumu je dôležitá.
viac
10.11.2022
MŠ obnovujú s dôrazom na zmenu klímy, ocenili to aj donori z Nórska
Samospráva v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorý realizuje s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), rekonštruuje Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %