Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.10.2020 04:10

Lekárski asistenti z Maďarskej republiky


Ilustračná snímka TASR


Na základe medzinárodnej spolupráce medzi ministrom vnútra SR a ministrom vnútra HU, prišlo dnes v skorých ranných hodinách na Slovensko vypomáhať 193 lekárskych asistentov.


Uvedení lekárski asistenti boli rozvezení asistenciou Policajného zboru na konkrétne odberné miesta, kde vykonávajú odbornú lekársku činnosť (odberné miesta určil GŠ OS SR). Na hraničných prechodoch HP Komárno a HP Slovenské Nové Mesto, okr. Trebišov ich privítali príslušníci Policajného zboru a vojak, ktorí im zároveň v maďarčine vysvetlili spôsob a formu spolupráce. Lekárski asistenti sú nasadení na výpomoc v okrese Trebišov (44 zdravotníkov), Komárno (138 zdravotníkov), Nové Zámky (10 zdravotníkov) a Levice (1 zdravotník). Maďarským zdravotníkom je poskytnutý benefit vo forme bezplatného ubytovania a poskytnutá celodenná strava.

Maďarskí zdravotníci ocenili pripravenosť testovania i prístup ľudí       

Maďarskí zdravotníci, ktorí pomáhajú pri celoplošnom testovaní v Komárne, v sobotu ocenili pripravenosť testovania. Manželská dvojica z Budapešti na otázku TASR uviedla, že z jej dopoludňajších skúseností vyplýva, že občania pristupujú k testovaniu pozitívne a že ho považujú za potrebné.       

"Manžel si dokončuje doktorandské štúdium na Semmelweisovej univerzite, ja absolvujem posledný ročník štúdia na lekárskej fakulte. Oslovila nás univerzita e-mailom, či by sme nešli na juh Slovenska, do oblasti, kde žije maďarská menšina, pomôcť s rýchlym testom na nový koronavírus. Požiadavkou bolo oprávnenie a skúsenosti so stermi," spresnila žena.       

Po náročnom dopoludňajšom testovaní konštatovala, že ľudia majú k testovaniu veľmi pozitívny postoj. "Každý úzkostlivo dodržiaval epidemiologické pravidlá. Bolo vidieť, že testovanie dobre znášajú a že ho považujú za potrebné. Na nikoho sa nemôžeme sťažovať," dodala.       

"Každý bol ochotný spolupracovať a dodržiaval hygienické pravidlá. Môžeme konštatovať, že všetko funguje ako dobre naolejovaný stroj," dodal jej manžel.       

Na otázku, či by Maďarsko nepotrebovalo podobné celoplošné testovanie, lekár povedal, že nie sú infektológmi, preto sa k tomu nedokážu vyjadriť. "Prihlásili sme sa dobrovoľne, nemáme informácie o tom, že by sme za to mali dostať finančnú odmenu. V maďarských médiách sa síce niečo o tom písalo, ale nevieme, či sa to dotkne aj nás," reagovala medička na otázku, čo ich motivovalo na pomoc.      

 V sobotu od skorých ranných hodín vypomáha pri celoplošnom testovaní 193 lekárskych asistentov z Maďarska, informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová. "Uvedení lekárski asistenti boli rozvezení asistenciou Policajného zboru na konkrétne odberné miesta, kde vykonávajú odbornú lekársku činnosť," uviedla.       

Ministerstvo vnútra (MV) SR spresnilo, že 44 lekárskych asistentov vypomáha v okrese Trebišov, 138 v okrese Komárno, desať v okrese Nové Zámky a jeden v okrese Levice. "Maďarským zdravotníkom je poskytnutý benefit vo forme bezplatného ubytovania a poskytnutá celodenná strava," dodala Túrosová.         

Autor: (ts-MVSR-Barbara Túrosová, TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
BSK: Župa informačným bodom pre cezhraničnú spoluprácu
Bratislavský samosprávny kraj sa stal Infobodom pre Program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko (Interreg V-A SK-HU).
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
04.11.2020
V súvislosti s 2. kolom testovania bolo kontaktovaných minimum samospráv
Do utorkového (3. 11.) večera bolo v súvislosti s ďalším kolom plošného testovania oslovených minimum samospráv. Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
03.12.2020
ZMOS požiadal prezidentku a apeluje na ombudsmanku
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú a verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú. Dôvodom je testovanie ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %