Nedeľa 07.07.2024
Dnes má meniny 
Oliver
°C
08.06.2024 09:19

Kúpeľné mestá chcú viac peňazí z podielových daní, pri AE vyššiu jadrovú daň


Foto: ZMOS


Nedostatok finančných prostriedkov, budúcnosť financovania samospráv a rušenie ambulancií detských pohotovostí trápi podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika mestá a obce rovnako na východnom, strednom aj západnom Slovensku.


Ako povedal po rokovaní s predstaviteľmi regionálnych združení samospráv Trnavského kraja, ZMOS očakáva rokovanie s vládou a jej predsedom Robertom Ficom na tému, ako ďalej vo financovaní samospráv. Podotkol, že ZMOS je organizácia, ktorá naberá na sile a cez ktorú sa primátori a starostovia snažia tlmočiť svoje požiadavky smerom k vláde a parlamentu, aby sa skvalitnil život občanov v mestách a obciach.

Na rokovaní vedenia ZMOS v Piešťanoch primátori a starostovia z Trnavského kraja otvorili navyše aj problematiku dane za jadrové zariadenia, ako aj problematiku, ktorá sa týka špeciálne kúpeľných a historických miest. Kúpeľné mestá majú podľa primátora Piešťan Petra Jančoviča zvýšené náklady, ale príjmy z podielových daní majú rovnaké, ako ktorékoľvek iné mestá.

„Naši občania sa skladajú aj na odpad hostí, ktorí prídu do centra mesta. Naši občania sa skladajú aj na mestskú dopravu, ktorá ide v prípade Piešťan až na Kúpeľný ostrov. Musíme mať všade kvetinové záhony, pretože to ku kúpeľným mestám patrí. Musíme mať bohatý kultúrny program, aby sa hostia nenudili a odniesli si emócie. Toto vôbec nie je zohľadnené v podielových daniach pre samosprávy,“ povedal primátor Peter Jančovič. Riešiť by sa podľa neho malo aj zjednotenie pravidiel pre fungovanie organizácií cestovného ruchu.

Podpredseda ZMOS a zároveň starosta obce Ratkovce v okrese Hlohovec Martin Červenka zasa upozornil, že daň za jadrové zariadenie je rovnaká už od roku 2004, teda celých dvadsať rokov. Samosprávy preto podľa neho vo vhodnom okamihu otvoria otázku zvýšenia tejto dane aj na politickej úrovni.

Obec Ratkovce, ktorá priamo susedí s jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice, má ročný príjem z tejto dane na úrovni 17-tisíc eur. Podpredseda ZMOS pripomenul aj problém skladovania nízkoaktívnych jadrových odpadov v Jaslovských Bohuniciach.

„Všetci u nás platia za komunálny odpad, tak by sme boli radi, aby to tak bolo aj v prípade jadrového odpadu. Aby ľudia mali niečo navyše za to, že žijú tam, kde žijú,“ dodal Martin Červenka.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS, SITA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2018
Daňové priznanie k dani z nehnuteľností treba podať do konca januára
Blíži sa termín podania daňového priznania k dani z nehnuteľností. To je potrebné doručiť na úrad príslušnej obce najneskôr v stredu 31. januára 2018.
viac
02.07.2018
Kúpeľné mestá a obce žiadajú jednoznačné stanovisko k dani za ubytovanie
Problematika plnenia daňových povinností spoločností prevádzkujúcich kúpele voči samosprávam (najmä platenie dane za ubytovanie) bola hlavnou témou stretnutia predstaviteľov kúpeľných miest a obcí v Trenčianskych Tepliciach.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
24.06.2024
ZMOS počíta so stabilizáciou podielovej dane v druhom polroku
Združenie miest a obcí Slovenska je momentálne vo vyčkávajúcom režime a počíta so zastavením prepadu dane z príjmov fyzických osôb a stabilizovanie príjmu z podielovej dane na úrovni porovnateľnej s predchádzajúcimi rokmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %