Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.03.2023 09:45

Kultúrna pamiatka roka - 16. ročník súťaže Fénix


Fénix – Kultúrna pamiatka roka


Nadácia SPP spustila online hlasovanie o najkrajšie obnovenú kultúrnu pamiatku, do ktorého sa môže zapojiť verejnosť.


Každý hlas odovzdaný TU môže rozhodnúť o tom, ktorá z 36 prihlásených súťažiacich pamiatok získa ocenenie Fénix – Cena Nadácie SPP. Medzi prihlásenými historickými objektmi sú kaštiele, zámky, kostoly, ale aj veže, most, či železničná stanica a ďalšie zaujímavé technické pamiatky z celého Slovenska, ktorých obnova bola dokončená v rokoch 2021 a 2022. 

Verejné on-line hlasovanie je súčasťou 16. ročníka súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Cieľom súťaže je motivovať, inšpirovať a podporovať vlastníkov cenných pamiatok, aby odvážne, ale aj zodpovedne pristupovali k ich obnove.

Paralelne s hlasovaním verejnosti vyberá odborná porota zložená z odborníkov a zástupcov partnerov súťaže víťazov prestížneho ocenenia Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Laureáti získajú osvedčenie o udelení ceny a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur.

Odmena pre hlasujúcich

Partneri súťaže, SPP a Nadácia SPP, majú pre aktívnych hlasujúcich navyše pripravené prekvapenie. Po ukončení hlasovania 14. apríla 2023 vyžrebujú 19 hlasujúcich, ktorí získajú balíček zaujímavostí a jednu alebo jedného spomedzi hlasujúcich odmenia hlavnou cenou – pobytom pre 2 osoby na 2 noci v Kubínyiovskom kaštieli vo Vyšnom Kubíne – národnej kultúrnej pamiatke, ktorá je tiež držiteľom ocenenia Fénix-Kultúrna pamiatka roka.

Verejnosť môže hlasovať za „svoju“ pamiatku počas celého hlasovacieho obdobia od 15. marca 2023 až do 5. apríla 2023 z jednej mailovej adresy maximálne raz za deň.

Autor: Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2017
Rozhodnite o najkrajšej obnovenej národnej pamiatke a vyhrajte
Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP) spustil na svojej facebookovej stránke Vaše SPP verejné hlasovanie v súťaži o najkrajšie obnovenú pamiatku.
viac
14.05.2022
Kultúrna pamiatka roka Fénix pozná víťazov
Držiteľmi ceny Fénix sa v rámci 15. ročníka rovnomennej súťaže stali Kostol sv. Jána Krstiteľa na cintoríne v Modre, Meštiansky dom v opevnení Martineum v Bratislave a hrad Uhrovec.
viac
14.01.2023
Uzávierka prihlášok v súťaži Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023 je 31. januára
Ministerstvo kultúry SR a partneri súťaže – Nadácia SPP, SPP a mediálny partner RTVS vyhlásili ďalší, v poradí už 16. ročník súťaže, ktorá motivuje, inšpiruje a podporuje vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu.
viac
10.05.2023
Kultúrna pamiatka roka spoznala svojich víťazov
Kultúrnymi pamiatkami roka a držiteľmi ceny Fénix sa v rámci 16. ročníka súťaže stali Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne, Meštiansky dom číslo 12 na Námestí SNP v Banskej Bystrici a mestská veža v Brezne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %