Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.03.2022 08:20

KSK podporuje zmenu systému volieb do NR SR v prospech regiónov


Sídlo KSK.


Košický samosprávny kraj (KSK) podporuje zmenu systému volieb do Národnej rady (NR) SR v prospech väčšieho zastúpenia poslancov z regiónov. Iniciatívu v tomto smere v pondelok schválilo košické krajské zastupiteľstvo.


Poslanci v uznesení požiadali predsedu KSK Rastislava Trnku, aby aktívne rokoval s kompetentnými ústrednými orgánmi štátnej správy s cieľom dosiahnuť zmenu volebného systému. Za bolo 37 poslancov, hlasovania sa zdržali piati a proti nebol nikto.

KSK poukazuje najmä na nedostatočné zastúpenie regiónov v NR SR a na to, že súčasný jeden volebný obvod znižuje legitimitu poslancov parlamentu, ktorý by mal byť reprezentantom všetkých obyvateľov krajiny. „Primárna myšlienka zvýšenia počtu volebných obvodov smeruje k dosiahnutiu cieľa, aby občania mali možnosť do NR SR zvoliť zástupcov z regiónov, ktorých poznajú a ktorí dokážu riešiť potreby konkrétnej regionálnej časti Slovenskej republiky,“ povedal Trnka. Ako riešenie sa podľa neho ponúka prepísanie volebných obvodov na počet samosprávnych krajov.

Podobne vystupuje aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré vo februári spustilo petičnú akciu za vyhlásenie referenda za viac volebných obvodov pre parlamentné voľby.

Krajskí poslanci na rokovaní ďalej schválili nízkouhlíkovú stratégiu organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, ktorá je odpoveďou na záväzok Slovenska voči Európskej únii. SR, ako aj ďalšie členské štáty, by mala do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Stratégia navrhuje konkrétne opatrenia pre budovy, dopravu, energetiku, odpadové hospodárstvo a tiež inteligentné "smart" technológie na rozvoj a riešenie environmentálnych, ekonomických, ale aj sociálnych zmien.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
15.06.2020
Na stáž do parlamentu sa prihlásilo 158 vysokoškolákov
Na stáž do Kancelárie Národnej rady (NR) SR sa prihlásilo 158 vysokoškolákov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.
viac
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
09.11.2020
B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %