Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.02.2024 03:55

Kraj pripravuje projekt výstavby cyklotrasy medzi Rožňavou a Betliarom


Ilustračná snímka, zdroj: Košice online


Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje projekt výstavby cyklotrasy medzi Rožňavou a Betliarom. Pre úsek, ktorý má byť súčasťou vyše 50 kilometrov dlhého Gemer Trailu, kraj aktuálne hľadá zhotoviteľa projektovej dokumentácie, s jeho výstavbou chce začať najneskôr v roku 2026.


Pre TASR to uviedla hovorkyňa KSK Katarína Strojná. Plánovaná cyklotrasa medzi Rožňavou a Betliarom má viesť z mestskej časti Nadabula k okraju obce Betliar. Ako vyplýva z podkladov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, celková dĺžka cyklotrasy má byť približne 2,85 kilometra. Projekt počíta aj s rekonštrukciou lávky cez rieku Slaná či riešením lávky na preklenutie Betliarskeho potoka.

Predpokladaná hodnota zákazky na vypracovanie projektovej dokumentácie predstavuje vyše 53.000 eur, KSK ju plánuje financovať z vlastných zdrojov. "Predpokladaná realizácia závisí od priebehu územného a stavebného konania, s výstavbou tohto úseku by sme chceli začať najneskôr v roku 2026. Investícia je zaradená do integrovanej územnej stratégie, financovať ju chceme z tohto operačného programu, teda z externých zdrojov cezhraničnej spolupráce," priblížil pre TASR predseda KSK Rastislav Trnka.         

Pripravovaná cyklotrasa medzi Rožňavou a Betliarom je súčasťou Koncepcie cyklodestinácie Gemer, ktorá ráta s prepojením športových a turistických zážitkov či rozšírením cyklistických trás v regióne o takmer 150 kilometrov. Úsek medzi Rožňavou a Betliarom je v rámci koncepcie zaradený do takzvaného Gemer Trailu. V roku 2023 začal kraj projektovať aj úsek medzi Krásnohorským Podhradím a Rožňavou.         

"KSK chce cyklotrasami prepojiť cestu od Krásnohorského Podhradia po Rožňavu a od Rožňavy po Betliar. Samotný Gemer Trail má mať 52 kilometrov a má prepojiť najväčšie atrakcie Gemera prostredníctvom cyklistických cestičiek, upravených hrádzí rieky Slaná a modernizovaných účelových komunikácií s minimálnym pohybom vozidiel," dodal Trnka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Nitru a Vráble spojí nový cyklistický chodník
Mestá Nitru a Vráble spojí nový 18-kilometrový cyklistický chodník. Prvé dve etapy jeho výstavby už majú stavebné povolenie.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
05.02.2021
V Poloninách vzniká 90-kilometrový cyklookruh
Prepojiť najvýznamnejšie atrakcie a scenérie v okolí vodnej nádrže Starina, a tým podporiť rozvoj turizmu v málo rozvinutom regióne Sninského okresu má za cieľ 92,06 kilometra dlhá cyklotrasa Poloniny Trail.
viac
05.01.2022
KSK pripravuje cyklotrasu Zalužice – Lúčky
Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje s využitím eurofondov vybudovať cyklistickú cestičku pri Zemplínskej šírave medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %