Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
07.08.2024 05:05

Kováčska vyhňa pri Rázusovie dome v Liptovskom Mikuláši dostane novú strechu


Ilustračná snímka, zdroj: Teraz.sk


Kováčska vyhňa pri Rázusovie dome v Liptovskom Mikuláši dostane novú strechu. S rekonštrukciou už začali, práce dokončia počas augusta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.


Novú krytinu položia nad celou hospodárskou časťou objektu. V zadných priestoroch vznikne expozícia kováčstva a garbiarstva. "Expozícia venovaná dvom najstarším tradičným remeslám na Liptove nezapadne prachom, miestny kováč v nej bude pred zrakom návštevníkov tvoriť nové výrobky. Na zariadenie interiéru získali múzejníci peniaze z externých zdrojov, súčasťou týchto prác bude aj úprava ohniska vo vyhni," priblížila hovorkyňa.         

Na rekonštrukciu strechy, ktorú mesto realizuje pri príležitosti Roku remesla, vyčlenila radnica 20.000 eur. Prvé podujatie s remeselnou tematikou sa vo vyhni uskutoční v septembri.         

"Vybavenie veľmi vzácnej, viac ako 160-ročnej kováčskej vyhne zachránilo Múzeum Janka Kráľa ešte pred tromi rokmi, keď ho do hospodárskej časti Rodného domu súrodencov Rázusovcov presťahovali z chátrajúcej chalupy v neďalekej obci Vlachy. Vzniku novej expozície doteraz bránila len deravá strecha," vysvetlila hovorkyňa. Pôvodná vyhňa je národnou kultúrnou pamiatkou a jej premiestnenie schválili pamiatkari.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2018
Nová prekládková stanica odpadu v Okoličnom
Na zbernom dvore v mestskej časti Liptovského Mikuláša Okoličné vybudovali počas niekoľkých mesiacov prekládkovú stanicu odpadu, ktorá je jednou z najmodernejších na Slovensku. Jej prevádzku spustia dnes - 22. augusta.
viac
28.12.2019
O aktuálnom dianí v meste informuje nová mobilná aplikácia
Aktuálne informácie o dianí v Liptovskom Mikuláši poskytne nová mobilná aplikácia. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej má novinka zabezpečiť efektívnejšiu komunikáciu medzi liptovskomikulášskou radnicou a obyvateľmi.
viac
22.11.2021
Fasádu domu kultúry v Liptovskom Mikuláši dozdobí vyše 900 rastlín
Fasádu domu kultúry v Liptovskom Mikuláši bude po novom zdobiť zelená stena, do ktorej nainštalujú vyše 900 rastlín. Zavlažovať ich budú z podzemného zásobníka dažďovej vody. Informovala o tom hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.
viac
26.04.2023
Do odpadového hospodárstva v Liptovskom Mikuláši pôjde vyše 400 000 eur
Liptovský Mikuláš získal 411 000 eur z eurofondov na nákup novej techniky do odpadového hospodárstva. Nosič kontajnerov, nakladač, sedem otvorených kontajnerov a 13 vaňových kontajnerov s poklopom by malo pomôcť k efektívnemu nakladaniu s odpadmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %