Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.04.2020 05:05

Košice očakávajú pre koronavírus výpadok príjmov v sume 40 miliónov eur


Mesto Košice.


Mesto Košice v súvislosti s novým koronavírusom predpokladá výpadok príjmov zo svojho rozpočtu v sume 40 miliónov eur. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že chce odsunúť úhradu dane z nehnuteľností a poplatok za komunálny odpad.


Ako uviedol riaditeľ magistrátu Marcel Čop, pracujú s prognózami Ministerstva financií SR a svojimi vlastnými odhadmi. „Len na podielových daniach, ktoré sú hlavným príjmom mesta, môže nastať až viac ako 30-miliónový výpadok. Veľké problémy očakávame aj pri naplnení rozpočtu pri miestnych daniach. Budeme preto musieť pristúpiť k viacerým razantným úsporným opatreniam, ktoré postupne predstavíme,” povedal.      

Premiérovo začal zasadať Finančný krízový štáb (FKŠ) mesta Košice, ktorý navrhol doručenie výmerov pri miestnych daniach do takého termínu, aby sa splatnosť prvej splátky posunula o viac než 60 dní. V takom prípade by obyvatelia najneskôr do 30. júna mohli naraz uhradiť prvé dve splátky pri daniach z nehnuteľností a poplatku za komunálny odpad. Otáznym je podľa mesta momentálne spôsob doručovania výmerov. „Pre súčasne platné obmedzenia nie je možné ich doručovanie do vlastných rúk. Aj preto mesto Košice po konzultácii s inými samosprávami navrhne, aby sa do tzv. ,lex korona' dostala možnosť, aby v čase mimoriadnej situácie mohli byť takéto úradné dokumenty doručované aj iným spôsobom, než je to uvedené v aktuálne platnom zákone,” uvádza na svojom webe mesto.      

Pripomína, že magistrát zostáva pre verejnosť aj naďalej uzatvorený. Primátor Jaroslav Polaček uviedol, že o jeho fungovaní v ďalších dňoch, ako aj ďalších aktuálnych veciach celomestského významu bude diskutovať so starostami mestských častí v piatok (3. 4.) prostredníctvom videokonferencie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2019
Mesto Nitra očakáva výpadok príjmov z podielových daní vo výške 2,5 milióna eur
Nitrianska radnica počíta na budúci rok v mestskom rozpočte s výpadkom príjmov z podielových daní v hodnote 2,5 milióna eur. Magistrát preto bude musieť prepracovať východiská, na základe ktorých sa mala vypracovať konečná podoba rozpočtu Nitry na rok 2020.
viac
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
17.06.2020
Vnútroblok na Morovnianskej ceste zatiaľ rekonštruovať nebudú
Vnútroblok na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej zatiaľ rekonštruovať nebudú. Samospráva k dočasnému zrušeniu investičnej akcie pristúpila pre výpadok príjmov z podielových daní v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Opatrenie premietla do tretej úpravy rozpočtu mesta.
viac
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %