Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.12.2020 03:10

Konferencia o budúcnosti Európy sa musí robiť inak


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo rezortu zahraničných vecí pripomienky k pripravovanej dlhodobej Konferencii o budúcnosti Európy v Slovenskej republike.


„Pripravovanú diskusiu vnímame ako príležitosť na zvýšenie povedomia o európskych politikách a procesoch medzi miestnymi politikmi, a tým aj občanmi,” uviedol Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Združeniu sa nepáči, že koncept konferencie pripravuje bez zachovania princípu „zdola nahor“. Cieľovou skupinou projektu sú podľa Kaliňáka občania, preto by mal vychádzať z územného princípu „zdola-nahor“. Navrhovaná koncepcia podľa ZMOS kladie príliš veľký dôraz na spoločensko-politickú úroveň – účasť národnej elity.

„Združenie je presvedčené, že začať by sa malo od územnej samosprávy, mimovládneho/občianskeho sektora, akademickej a podnikateľskej obce za účasti národných a európskych predstaviteľov,” zdôraznil Kaliňák.      

ZMOS preto žiada ministerstvo, aby zapojilo do pripravovaných diskusií členov slovenskej delegácie v Európskom výbore regiónov. Ten je poradným orgánom európskych inštitúcií. Členmi Európskeho výboru regiónov sú volení predstavitelia z miestnej a územnej samosprávy, ktorí obhajujú záujmy miest, obcí a regiónov na európskej úrovni.      

Konferencia o budúcnosti Európy mala pôvodne odštartovať v Deň Európy 9. mája tohto roku v Dubrovníku, čo znemožnila koronakríza. Podujatie, ktoré potrvá dva roky, má do diskusií o budúcom smerovaní Európy zapojiť európske a štátne inštitúcie, parlamenty, mimovládne organizácie a občanov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Slovensko na ceste k Smart cities
Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a odborným partnerom Študio-21 plus, s r. o. organizujú odbornú konferenciu: „SLOVENSKO NA CESTE K SMART CITIES“.
viac
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
22.09.2020
Európsky týždeň regiónov a miest už čoskoro online!
Tradičné európske podujatie obcí, miest a regiónov Európsky týždeň miest a regiónov sa tento rok uskutoční v netradičnom formáte – online.
viac
18.02.2021
ZMOS navrhuje konkrétne riešenia pre Fond obnovy a odolnosti SR
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Preto predstavilo návrhy, ktoré reagujú na oprávnené potreby miest a obcí, ktoré prispejú k obnove samosprávy aj jej odolnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %