Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.12.2021 03:20

Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je iniciatívou, ktorá má zmysel


Na snímke zľava europoslanci Michal Wiezik, Michal Šimečka a Vladimír Bilčík počas diskusie v TASR TV ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE) v Bratislave 7. decembra 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je iniciatívou, ktorá má zmysel. Politici musia načúvať občanom Európskej únie a rešpektovať požiadavky, ktoré vzídu z CoFoE.


Počas diskusie v TASR TV sa na tom zhodli slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík, Michal Šimečka a Michal Wiezik. Členovia európskeho zákonodarného zboru počas debaty odpovedali aj na otázky položené študentmi politológie z Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

"CoFoE vnímam veľmi pozitívne. Je dobré, že sa Európska únia a jej lídri pýtajú občanov, aké zmeny chcú vidieť v EÚ, akú budúcnosť chcú a čo je pre nich najdôležitejšie," povedal Šimečka.

"Konferenciu považujem za demokratický nástroj. Myslím si, že Európa zostala verná svojim princípom, že chce byť demokratická a transparentná a počúvať hlasy svojich občanov. EÚ je projektom všetkých občanov Únie," myslí si Wiezik.

"Podľa mňa platí to, čo povedal Michal Wiezik, že (CoFoE) je cvičenie v demokracii. Máme tam 108 europoslancov, máme tam 108 zástupcov národných parlamentov. Máme tam 54 zástupcov, ktorí zastupujú vlády členských štátov EÚ – dvaja zástupcovia za každú vládu (členskej krajiny EÚ). No a sú tam aj občania, ktorí reprezentujú celé spektrum spoločnosti," doplnil Bilčík.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2020
Mestá a obce budú zapojené do projektu Konferencia o budúcnosti Európy
Konferencia o budúcnosti EÚ bude v praxi prebiehať formou série diskusií s občanmi a bude sa vyhodnocovať v dvojročných intervaloch počas prebiehajúceho 5-ročného volebného obdobia.
viac
10.07.2020
Slováci dobre poznajú pojem občan EÚ aj svoje práva v Únii
Veľká väčšina Európanov (91 percent) pozná pojem "občan Európskej únie" a 65 percent uviedlo, že ho pozná a vie, čo znamená. Na Slovensku je tento pomer 95 k 78 percentám. Vyplýva to z nového prieskumu Eurobarometer o občianstve EÚ a demokracii, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK).
viac
10.12.2021
R. Sermek: CoFoE je o sebareflexii EÚ, impulzom bolo aj referendum o brexite
Podnetom na organizáciu Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) bolo aj referendum o brexite vo Veľkej Británii.
viac
28.03.2022
CoFoE: Občania EÚ chcú, aby bola Únia silným globálnym hráčom
Hosťami relácie boli odborníci na medzinárodné vzťahy Jan Kovář a Michal Onderčo, ktorí debatovali so slovenskými zástupcami v Európskom parlamente Petrom Pollákom a Michalom Šimečkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %