Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.12.2021 08:00

R. Sermek: CoFoE je o sebareflexii EÚ, impulzom bolo aj referendum o brexite


Ilustračná snímka.


Podnetom na organizáciu Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) bolo aj referendum o brexite vo Veľkej Británii.


Vtedy si európski lídri povedali, že zrejme niečo nie v poriadku a Únia sa neuberá takým smerom, ako by možno chceli ľudia. V rozhovore pre TASR TV to uviedol vedúci kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek.

"Zrodil sa nápad, aby sme sa pýtali práve občanov, aby tie podnety išli zdola. CoFoE je dlhodobý proces, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Teraz sme niekde v polovici. Konferencia by sa mala skončiť na jar budúceho roka, ale ani to nie je isté. Možno bude trvať dlhšie, takže je to dlhodobý proces sebareflexie Európskej únie," poznamenal šéf kancelárie EP na Slovensku.

CoFoE je podľa neho sériou podujatí, kde sa ľudia priamo stretávajú a diskutujú o budúcnosti EÚ. Existuje však aj možnosť zapojiť sa do procesu cez internet. "Aj niekto doma od počítača môže pridať svoje návrhy, svoje nápady. Nemusí nikam cestovať, nemusí sa zúčastňovať na podujatiach, ale zároveň môže veľmi významne prispieť k diskusii," podotkol Sermek.

Na CoFoE sú stanovené konkrétne témy, ktoré trápia všetkých. Či je to životné prostredie, sociálne otázky, zamestnanosť, zdravotníctvo, vzdelávanie, demokratické hodnoty. Tento zoznam podľa Sermeka nie je uzavretý. "Je možnosť diskutovať o čomkoľvek, čo ľudí trápi, alebo čo by chceli zmeniť," spresnil.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na webovej stránke konferencie futureu.europa.eu sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu Únie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2019
V Tabačke pripravili informatívnu diskusiu k voľbám do EP
Slovensko tento rok okrem prezidentských volieb čakajú aj voľby do Európskeho parlamentu (EP). Uskutočnia sa 25. mája a Tabačka Kulturfabrik v Košiciach v tejto súvislosti pripravila v spolupráci s Informačnou kanceláriou EP na Slovensku a aktivistkou Luciou Becovou informatívnu diskusiu.
viac
10.07.2020
Slováci dobre poznajú pojem občan EÚ aj svoje práva v Únii
Veľká väčšina Európanov (91 percent) pozná pojem "občan Európskej únie" a 65 percent uviedlo, že ho pozná a vie, čo znamená. Na Slovensku je tento pomer 95 k 78 percentám. Vyplýva to z nového prieskumu Eurobarometer o občianstve EÚ a demokracii, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK).
viac
14.12.2021
Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je iniciatívou, ktorá má zmysel
Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je iniciatívou, ktorá má zmysel. Politici musia načúvať občanom Európskej únie a rešpektovať požiadavky, ktoré vzídu z CoFoE.
viac
28.03.2022
CoFoE: Občania EÚ chcú, aby bola Únia silným globálnym hráčom
Hosťami relácie boli odborníci na medzinárodné vzťahy Jan Kovář a Michal Onderčo, ktorí debatovali so slovenskými zástupcami v Európskom parlamente Petrom Pollákom a Michalom Šimečkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %