Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.05.2023 10:35

Knižnica sériou podujatí predstaví históriu, tradície i kultúru Gemera


Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave.


Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sériou podujatí predstaví v nadchádzajúcich mesiacoch históriu, tradície, kultúru i prírodu regiónu Gemer. Besedy a ďalšie aktivity sa budú konať od mája do novembra. Za knižnicu o tom informovala Tatiana Bachňáková.


Podujatia bude knižnica realizovať v rámci projektu Krásny Gemer, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Cieľom projektu je predstaviť Gemer ako jeden z najkrajších regiónov Slovenska, ktorého súčasťou sú folklórne a remeselné tradície, prírodné zaujímavosti, hrady, kaštiele či technické pamiatky.

"Úvod projektu bude patriť folklóru, besede a prezentácii o živote a zvykoch ľudí v regióne, ako aj výstave krojov a krojovaných bábik. Krásy prírody v našom regióne spoznajú žiaci priamo v lese prostredníctvom prírodovednej súťaže družstiev. Začiatkom jesene sa započúvame do príbehov povestí, ktoré sa vymykajú z bežného života, vzťahujúce sa na lokálnu či regionálnu oblasť," priblížila pracovníčka knižnice Miriama Tóthová.

Súčasťou projektu Krásny Gemer bude celkom šesť knižnicou organizovaných podujatí. Jeden deň bude venovaný i zberateľovi a vydavateľovi ľudových rozprávok Pavlovi Dobšinskému. Dobšinského rozprávky verejnosti sprostredkujú čítanie, tvorivé aktivity i divadelné predstavenie. Projekt v novembri uzavrie prezentácia o živote šľachty v minulosti s riaditeľkou Slovenského národného múzea Múzea Betliar Tímeou Mátéovou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.11.2016
Mestá na Gemeri poplatku za rozvoj naklonené nie sú
Mestá na Gemeri miestny poplatok za rozvoj v budúcom roku zaviesť neplánujú. Tvrdia, že prípadných investorov nechcú zaťažovať ďalšími poplatkami.
viac
20.04.2022
V zážitkovo-informačnej záhrade knižnice pribudla knižná oáza
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave zrealizovala druhú etapu projektu zážitkovo-informačnej záhrady Čaro Gemera, v rámci ktorej v areáli knižnice pribudla i nová knižná oáza. Infomovala o tom za Gemerskú knižnicu Tatiana Bachňáková.
viac
09.05.2023
Gotické kostoly v Gemeri-Malohonte priblížia prehliadky, prednášky i workshopy
Gotické kostoly s nástennými maľbami v regiónoch Gemer a Malohont verejnosti počas mája v rámci tematického programu Rok nástennej maľby priblíži niekoľko podujatí.
viac
14.02.2024
V Gemerskej knižnici môžu čitatelia na Valentína darovať knihy
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave pripravila pre čitateľov viacero valentínskych aktivít. Sviatok zamilovaných knižnica spojí aj s Medzinárodným dňom darovania knihy, pre páry je tiež pripravené zvýhodnené členské. Za rožňavskú knižnicu informovala o tom Tatiana Bachňáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %