Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
14.10.2024 01:05

Klientske centrum mesta za šesť mesiacov pomohlo viac ako 370 cudzincom


Ilustračná snímka, zdroj: FB


Klientske centrum pre cudzincov mesta Prešov už viac ako šesť mesiacov poskytuje svoje služby. V súčasnosti eviduje 252 dospelých klientov a 124 detí. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.


"V Prešove našlo svoj druhý domov veľa cudzincov, prevažne z Ukrajiny, preto bolo veľmi potrebné sústrediť všetky služby pod jednu strechu a umožniť im, aby sa aj napriek jazykovej bariére bez problémov začlenili do bežného života v našom meste. Vďaka práci zamestnancov Klientskeho centra pre cudzincov mesta Prešov a podpore UNICEF môžeme povedať, že to ide plynulo," uviedol primátor František Oľha.         

Klientske centrum pre cudzincov mesta Prešov na Slovenskej ulici spustilo vzdelávacie programy určené pre deti aj dospelých, ktoré vedú kvalifikované lektorky v slovenčine, ukrajinčine a angličtine. Vyhľadávanou službou je aj bezplatné právne poradenstvo.         

Ako uviedla vedúca Klientskeho centra pre cudzincov mesta Prešov Daniela Baronová Birová, počet ľudí, ktorí vyhľadali služby, vzrástol, čo považuje za signál, že centrum plní svoju funkciu a je žiaduce. "Práca v centre však prináša množstvo výziev. Často sa stretávame aj s emocionálnou záťažou, keďže mnohí klienti prichádzajú v stresových situáciách. Najväčšou odmenou je, ak sa naši klienti postupne stávajú súčasťou miestnej komunity," dodala.         

Záujem je aj o informačné poradenstvo, psychologickú podporu, pomoc pri administrácii zmlúv o poskytnutí ubytovania odídencovi v rámci štátneho programu, o generovanie nových tlačív dokladu dočasného útočiska či právne poradenstvo. Dospelí klienti využívajú možnosť bezplatnej jazykovej konverzácie a 34 detí doučovanie v predmetoch slovenský jazyk a matematika, ktoré zahŕňa aj prípravu na testovanie MONITOR 9, poskytované centrom. Cudzinci tiež vyhľadávajú pomoc pri hľadaní lekárov, zápisoch na školy či písaní životopisov a hľadaní práce.         

"Pre ľudí, ktorí sa ocitajú v zložitých životných situáciách, či už kvôli jazyku alebo sociálnej izolácii, sú tieto služby veľmi dôležité. V spolupráci s naším partnerom, neziskovou organizáciou Človek v ohrození, ponúkame klientom aj rôzne komunitné aktivity," dodala Daniela Baronová Birová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2018
Farebný kvetinový svet začína v jeseni
V prešovských kvetinových záhonoch pribúdajú v týchto dňoch tisíce nových kvetov, trvaliek a cibuľovín. Tie farebne skrášlia ulice mesta počas budúceho roka.
viac
13.12.2019
Zastupiteľstvo KSK schválilo pomoc 100-tis. eur pre mesto Prešov
Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) schválilo v pondelok nenávratnú finančnú výpomoc pre mesto Prešov v sume 100-tis. eur. Ide o pomoc obyvateľom Prešova, ktorých postihla tragická udalosť výbuchu plynu na ulici Mukačevskej ulici v piatok 6. decembra.
viac
07.04.2020
Dobrovoľníci ponúkajú svoje služby, rozširujú svoje rady
V snahe pomôcť v sociálnej oblasti čo najväčšiemu počtu obyvateľov vyzýva mesto Prešov spolu s viacerými organizáciami verejnosť o poskytnutie kontaktov na osamelých ľudí. Prešovské dobrovoľnícke centrum zároveň v súvislosti s výskytom nového koronavírusu hľadá do svojich radov posily.
viac
05.05.2020
Prešovské dobrovoľnícke centrum spustilo ekologickú kampaň
Prešovské dobrovoľnícke centrum (PDC) spustilo v uplynulých dňoch kampaň s názvom Nadýchni sa, ktorej cieľom je pomôcť prírode a životnému prostrediu. Jej partnerom je Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %