Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.01.2023 08:55

Je zarážajúce, že rezort z nezodpovednosti obviňuje práve samosprávy


Ilustračné foto - Únia miest Slovenska


Únia miest Slovenska je sklamaná zo slov ministra životného prostredia v demisii Jána Budaja na adresu samospráv. Zvolenú komunikáciu považujeme za neprijateľnú a zahmlievajúcu fakty.


Ocenili by sme, keby pán minister v demisii do ukončenia svojho pôsobenia na rezorte sfunkčnil všetky potrebné povoľovacie procesy tak, aby sme o rok nestáli, z dôvodu nečinnosti štátnych úradníkov, pred rovnakým problémom.

Je  nepochopiteľné, že MŽP SR obviňuje samosprávy z nečinnosti, nezodpovednosti  a vyhráža sa im pokutami a zverejňovaním mien zástupcov miest, ak si údajne nebudú plniť svoje zákonné povinnosti. Je potrebné pripomenúť, že MŽP SR až pod tlakom slovenských miest, odborných partnerov a zberových spoločností, ktoré konzistentne, od začiatku minulého roka, upozorňovali na nereálne požiadavky rezortu a jeho nezodpovedný prístup v tejto veci, v poslednom možnom termíne akceptovalo  argumenty zástupcov z praxe a požiadavke o presune termínu predmetnej vyhlášky nakoniec vyhovelo.

Pripomíname tiež, že povinnosť úpravy odpadu pred skládkovaním nebola do legislatívy prijatá s tým, že budovať zariadenia na úpravu odpadu je povinnosťou samospráv.  Ide o  náročné investície a prevádzkovo zložité technológie, ktoré, aby fungovali účelne, vyžadujú odborné znalosti a manažérske zručnosti. Pri mnohých povinnostiach, ktoré samosprávy musia zvládať, nebolo v ich možnostiach  púšťať sa do takýchto zložitých procesov. Túto aktivitu preto prenechali na odborný súkromný sektor. Ten pre  zdĺhavé povoľovacie procesy štátu nestihol túto službu samosprávam ponúknuť. Samosprávy preto dlhodobo apelovali na nutnosť odkladu. Priebeh celej tejto aktivity si mohlo MŽP SR priebežne mapovať. Je preto zarážajúce, že rezort z nezodpovednosti obviňuje práve zástupcov  samospráv. Argumentácia, že tieto aktivity majú viesť k zníženiu poplatkov nie je založená na pravde. Práve všetky nové povinnosti vedú k zvyšovaniu nákladov na odpady a z toho pramenia plošné zvyšovania poplatkov za komunálne odpady občanom.

ÚMS dlhodobo upozorňuje samotný rezort, ako aj verejnosť, na jeho nezodpovedný a nekorektný prístup  k riešeniu tejto problematiky. Pripomíname, že po  neúspešných rokovaniach s rezortom sa ÚMS v novembri 2022 obrátila priamo  na predsedu vlády SR Eduarda Hegera. Osloviť plánovala v tejto veci  aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Opakovane sme upozorňovali na to, že mestá na požadovanú zmenu neboli pripravené, nakoľko MŽP SR dlhodobo nebolo  ochotné počuť argumenty samospráv z praxe a reflektovať na potrebu reálnejších opatrení. O včasné riešenie identifikovaných problémov ÚMS  žiadala rezort od začiatku roka 2022, žiaľ, neúspešne.

Autor: (ts-ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2020
ZMOS na rokovaní s ministrom Jánom Budajom
Na Ministerstve životného prostredia SR v Bratislave sa 6. mája uskutočnilo stretnutie zástupcov ZMOS s ministrom Jánom Budajom. Viaceré témy naznačovali dôležitosť rokovania a hľadania konkrétnych riešení.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
29.11.2022
ZMOS požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na rok 2025
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na 1. január 2025. Vytvorí sa tak prostredie na bezproblémové splnenie povinnosti a zvládanie úloh v oblasti odpadového hospodárstva.
viac
11.01.2023
Envirorezort schválil 26 miliónov eur na podporu triedenia komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) schválilo koncom decembra 2022 projekty za 26 miliónov eur na triedenie zberu komunálnych odpadov takmer v šesťdesiatich mestách a obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %