Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.01.2023 09:30

V okrese Poprad pribudnú stojiská a nádoby na odpad s ochranou proti medveďom


Ilustračná snímka.


Z eurofondov pribudne v okrese Poprad ďalších 116 zabezpečených kontajnerových stojísk, 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev.


Posilní sa tiež Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR, vybavenie Správy Tatranského národného parku (TANAP) a zlepší sa aj komunikácia s verejnosťou. Počas utorkovej tlačovej konferencie vo Vysokých Tatrách o tom informoval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Fungujúce preventívne opatrenia znižujú podľa jeho slov konfliktné situácie medveďa hnedého s človekom. V Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách sa v roku 2022 vďaka zabezpečeniu kontajnerových stojísk 32-násobne znížili hlásenia o výskyte medveďa oproti roku 2020, v meste Vysoké Tatry 11-násobne.

Vysoké Tatry podľa envirorezortu dlhé roky doplácali na problém s nedostatočne zabezpečeným komunálnym odpadom, ktorý slúžil ako zdroj potravy a lákadlo pre medvede. Vhodne zabezpečených je v súčasnosti 43 percent komunálneho odpadu. Opatrenia priniesli výsledky a výrazne sa znížil počet hlásení s výskytom medveďa. Zásahový tím zaznamenal v roku 2020 v Starom Smokovci 128 hlásení. V roku 2022 iba štyri hlásenia. Situácia sa zlepšila aj v meste Vysoké Tatry, kde klesol počet hlásení z 202 v roku 2020 na 18 hlásení v roku 2022.

"Účinné systémové a preventívne opatrenia znižujú prítomnosť odpadkových medveďov, ktoré si v minulosti navykli na ľahko dostupnú potravu. Synantropné medvede sčasti boli vystrieľané, sčasti sa tie ostatné poučili, že v obciach už nie je obživa taká bezproblémová. Skúsenosti z Vysokých Tatier zúročíme v ďalších v oblastiach Slovenska s výskytom veľkých šeliem," uviedol Budaj.

Experti zo zásahového tímu zdôrazňujú potrebu pokračovať v preventívnych opatreniach. V ďalších oblastiach Slovenska výskyt medveďa ovplyvňujú aj zlé osevné plány. Problémové medvede tam získavajú potravu predovšetkým z kukuričných polí, ktoré sú často umiestnené v podhorských oblastiach v dotyku s národnými parkami.

"Zamerať sa treba predovšetkým na aplikáciu dlhodobých preventívnych opatrení, súvisiacich s účinnejšími osevnými postupmi či nevhodne umiestnenými krmoviskami a vnadiskami poľovnej zveri," doplnil Michal Haring zo zásahového tímu.

Z Operačného programu Kvalita životného prostredia bola schválená dotácia na projekt Prevencia výskytu medveďa hnedého v blízkosti ľudí a ľudských obydlí. Žiadateľom je Štátna ochrana prírody SR. Súčasťou projektu sú preventívne opatrenia a tiež personálne a materiálové posilnenie zásahového tímu.

Zásahový tím pre medveďa hnedého sa posilní o deväť členov, ktorých úlohou bude tiež mapovať ďalšie problémové lokality s výskytom medveďa a navrhovať vhodné riešenia. Vznikne tretí tím zásahového tímu Západ so sídlom v Martine. Zlepší sa tiež materiálové vybavenie zamestnancov Správy TANAP, ktorí budú dohliadať na funkčnosť zabezpečenia odpadu.

Súčasťou prevencie je tiež osveta obyvateľov podhorských oblastí a turistov. Verejnosť má k dispozícii webový portál omedvedoch.sk, ktorý sa venuje životu medveďov a informáciám o tom, ako včas spozorovať a zareagovať na blízkosť medveďa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky
Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.
viac
06.09.2016
Na ochranu kontajnerov pred medveďmi pôjde 1,5 milióna eur
Za ich časté návštevy medveďov pri ľudských obydliach môžu aj nelegálni zberači lesných plodov. Odstrel by však bol príliš radikálnym krokom.
viac
26.06.2020
Envirorezort plánuje monitoring veľkých šeliem
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja plánuje registráciu a monitorovanie veľkých šeliem, ktoré stratia plachosť a budú prejavovať synantropné správanie.
viac
11.01.2023
Envirorezort schválil 26 miliónov eur na podporu triedenia komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) schválilo koncom decembra 2022 projekty za 26 miliónov eur na triedenie zberu komunálnych odpadov takmer v šesťdesiatich mestách a obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %