Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.12.2018 12:40

Jaroslav Polaček sa ujal funkcie primátora, podporiť ho prišiel aj Ľ. Galko


Jaroslav Polaček, snímka zdroj: maxresdefault


Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) zložil v pondelok sľub primátora Košíc. Insígnie mesta si prevzal z rúk vedúcej Archívu mesta Košice Márie Hajduovej. Poslanecký sľub zložilo 41 poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí uspeli v novembrových komunálnych voľbách.


 Oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu je v poslaneckom zbore 25 nových poslancov. Ako Polaček pripomenul, je v poradí 220. primátorom Košíc. "Túto funkciu preberám s veľkou zodpovednosťou a pokorou," uviedol po slávnostnej časti ustanovujúceho zastupiteľstva.      

 Na nej sa okrem iných zúčastnili aj bývalý prezident a exprimátor Košíc Rudolf Schuster, košický arcibiskup - metropolita Bernard Bober, eparchiálny biskup Milan Chautur, podpredseda strany SaS Ľubomír Galko, predseda KDH Alojz Hlina, predseda strany Spolu-občianska demokracia, ktorá Polačekovi v predvolebnom boji vyjadrila podporu, Miroslav Beblavý či poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Smolková.       

"Najväčší cieľ je, aby občania - Košičania verili vo svoje mesto, aby sa v ňom cítili naozaj transparentne, dobre, aby sa sem vracali. Toto je asi to heslo, ktorým chceme mesto budovať ďalej," povedal Polaček, ktorý chce v úvode svojej funkcie okrem iného sfunkčniť aj správu mestských komunikácií, spolu s vrátením trolejbusov do mesta a tiež spustiť protikorupčný audit.       

Mená viceprimátorov na pondelkovom zasadnutí známe nebudú. "Podľa zákona mám nárok na tri nominácie, to je riaditeľ magistrátu mesta a dvaja námestníci. Bolo by predčasné, keby som ich mená oznámil, pretože každý z nich si potrebuje usporiadať svoj život, pripraviť sa na novú prácu. Nerád by som predbiehal a zbytočne ich tlačil do vyjadrení, ktoré dnes ešte nie sú dôležité," vysvetlil.       

Ako pre TASR povedal Galko, strana SaS bude Polačeka nielen podporovať v jeho práci, ale aj kontrolovať, aby splnil sľuby, ktoré dal pred voľbami. "Je veľmi dôležité, aby sa teraz pozeral hlavne do budúcnosti, aby sa snažil pre Košičanov urobiť niečo dobré a potrebné, pomenovať problémy, ktoré boli, ale na druhej strane treba vykasať rukávy a pustiť sa do práce. Dovčera sa dalo ešte oslavovať, oddnes je potrebné tvrdo pracovať," povedal s tým, že za najväčšie problémy považuje parkovanie, nedostatok športovísk a nedostatočnú transparentnosť. "Myslím si, že občania Košíc, samotný primátor a poslanci MsZ tieto problémy poznajú, teraz je dôležité, aby spojili sily a pustili sa do jednotlivých riešení. Nebude to jednoduché, pretože očakávania sú veľké," dodal. Podľa neho sa novovymenovaný primátor môže pustiť aj do menej populárnych opatrení, ktoré prinesú efekt až v budúcnosti. Odvahu mu na to podľa neho dáva silný mandát.       

Jaroslav Polaček získal v novembrových voľbách do orgánov samosprávy obcí 29.157 hlasov, čo predstavuje 43,29-percentný podiel platných hlasov. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2018
Staronový primátor Turčianskych Teplíc zložil svoj sľub, spolu s ním i poslanci
Na primátorskú stoličku v Turčianskych Tepliciach opäť zasadol Igor Hus (nezávislý). Staronový primátor zložil v piatok na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva svoj sľub, ten následne zložili i mestskí poslanci.
viac
03.12.2018
Nový primátor J. Danko sa ujal funkcie
Novozvolený primátor Martina Ján Danko (nezávislý) sa ujal funkcie na pondelkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Na primátorskom poste vymenil Andreja Hrnčiara, ktorý po troch volebných obdobiach už nekandidoval.
viac
26.03.2019
Primátor vidí pozitívne zmeny v rozpočte, parkovaní či mestskej polícii
Košický primátor Jaroslav Polaček v utorok bilancoval svojich prvých 100 dní vo funkcii. K pozitívam tohto obdobia zaradil podobu tohtoročného mestského rozpočtu, obnovu výberu parkovného mestom, reformu mestskej polície či nastavenie systému obnovy športovej infraštruktúry.
viac
04.05.2021
V BPMK hrozí hromadné prepúšťanie, podľa primátora to nie je také vážne
V Bytovom podniku mesta Košice (BPMK) hrozí hromadné prepúšťanie. Táto obchodná spoločnosť vlani dosiahla celkové výnosy vo výške 8,14 milióna eur, pri ktorých vykázala stratu viac ako 380 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %