Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.03.2019 08:25

Primátor vidí pozitívne zmeny v rozpočte, parkovaní či mestskej polícii


Košický primátor Jaroslav Polaček. Snímka: (tasr)


Košický primátor Jaroslav Polaček v utorok bilancoval svojich prvých 100 dní vo funkcii. K pozitívam tohto obdobia zaradil podobu tohtoročného mestského rozpočtu, obnovu výberu parkovného mestom, reformu mestskej polície či nastavenie systému obnovy športovej infraštruktúry.


Schválený rozpočet mesta podľa Polačeka reflektuje všetky vízie predvolebného programu Fungujúce Košice. Z primátorovho pohľadu je ďalej pozitívnou skutočnosťou, že mesto začiatkom roka prevzalo parkovací systém. "Som veľmi rád, že peniaze, ktoré v minulosti odchádzali do rúk podľa môjho názoru politikom, ktorí sa skrývajú za súkromnou spoločnosťou, dnes ostávajú mestu Košice," povedal novinárom.       

Zrejme za najzaujímavejšiu zmenu v ostatnom období označil prípravu reformy mestskej polície. Prioritou má byť najmä riešenie drobnej kriminality a zlepšenie bezpečnosti na uliciach. "Doťahujeme reformu fungovania mestskej polície, aby policajti v meste chránili aj bezpečie a čistotu. Ľudia môžu očakávať, že mestskí policajti budú priamo v teréne. Budú dohliadať na poriadok nie z áut, ale ako pešie hliadky či cyklohliadky. Zintenzívnime aj ich prácu priamo na sídliskách," povedal primátor. Dodal, že od apríla začne fungovať tzv. enviropolícia, v ktorej budú pôsobiť špeciálne zaškolení mestskí policajti. Tí sa pri svojej práci budú zameriavať na kontrolu stavieb a odpadov, neskôr pribudnú aj ďalšie špecializácie.       

S Polačekom sa bude spájať rozhodnutie mestského zastupiteľstva vzdať sa organizácie Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021. Podľa primátora však riziká organizovania EYOF prevýšili možnosti mesta. "Ja sa na to snažím pozerať z toho pohľadu, že určite mestu nevzniknú v budúcnosti dlhy, nedostaneme mesto do problémov, ktoré by z tohto festivalu mohli vzniknúť, a na druhej strane sme pripravení a schopní postaviť všetky športové stánky tak, ako sa patrí na jedno metropolitné mesto," konštatoval. Poukázal na schválenie akčného plánu rozvoja športovej infraštruktúry v meste s postupnou investíciou viac ako desať miliónov eur do rekonštrukcie a výstavby športovísk. "Investovať sa oplatí len do takého športového stánku, ktorý je multifunkčný a môže slúžiť aj na rekreačný šport alebo pre mládež. Mojou prioritou ostáva vybudovanie nového futbalového štadióna, ale aj Národného tenisového centra. Všetko sa však musí uskutočniť bez predražených riešení, a hlavne bez provízií, ako som to aj sľúbil vo svojom volebnom programe," uviedol.       

Za pozitívne označuje aj systémové opatrenia v komunikácii s verejnosťou, ako je zmena rokovacieho poriadku s možnosťou vystúpenia občanov v diskusii na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Každý druhý piatok sa s ním môžu stretnúť aj osobne.      

 Polaček ďalej poukázal na to, že sa začalo pracovať na komplexnom audite verejného obstarávania, a to nielen na magistráte, ale aj v mestských podnikoch. "Chceme nastaviť vnútornú kontrolu tak, aby sa s verejnými financiami hospodárilo efektívne. Už teraz viem povedať, že na drobných nákupoch dokážeme novým systémom ušetriť minimálne dva milióny eur ročne, ktoré budú príjmom do rozpočtu a investíciou do rozvoja mesta," uviedol. Od apríla vzniknú podľa neho na magistráte dôležité nové oddelenia kontroly a auditu.       

Za svojho "nepriateľa" označil primátor čas, na spustenie podľa neho čaká ešte mnoho procesov, záťažou je množstvo administratívy. "Sklamaním sú pre mňa mestské podniky, a to aj preto, lebo v nich akosi existuje éra guľôčkových počítadiel a obyčajných kalkulačiek, nefungujú tam procesy, tie mestské podniky sú veľmi zanedbané, a preto ani nie sú konkurencieschopné," povedal. Sklamaním je preňho aj Dopravný podnik mesta Košice, v ktorom sa podľa neho v minulosti urobili zlé manažérske rozhodnutia.       

Prvých 100 dní v úrade bilancoval v utorok Polaček aj pred verejnosťou na pôde historickej radnice.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2018
Mesto odovzdalo najvyššie ocenenia
Súčasťou tohtotýždňových Dní mesta Prešov bolo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom predstavitelia mesta odovzdali najvyššie ocenenia – Cenu mesta, Opálové zrnko a Cenu primátorky mesta, zároveň udelili aj Čestné občianstvo mesta Prešov.
viac
10.12.2018
Jaroslav Polaček sa ujal funkcie primátora, podporiť ho prišiel aj Ľ. Galko
Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) zložil v pondelok sľub primátora Košíc. Insígnie mesta si prevzal z rúk vedúcej Archívu mesta Košice Márie Hajduovej. Poslanecký sľub zložilo 41 poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí uspeli v novembrových komunálnych voľbách.
viac
07.01.2020
Poľovčania dostali zrekonštruovanú príjazdovú cestu
Koncom uplynulého roka mesto Košice dokončilo rekonštrukciu vyše 600-metrového úseku príjazdovej cesty v mestskej časti (MČ) Poľov. Bolo vymenených 5000 "štvorákov" asfaltového koberca.
viac
14.02.2020
Mesto Košice chce dopravné značenie zabezpečovať cez BPMK
Osadzovanie a údržba dopravného značenia ako aj inštalovanie dopravných značiek by sa mohli riadiť už novými pravidlami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %