Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
16.04.2024 02:15

Inkluzívny klub nás nechal nazrieť do sveta inakosti


Snímka zdroj: OcÚ Beluša


V piatok 12.4.2024 sa v Obecnej knižnici v Beluši uskutočnilo prvé stretnutie inkluzívneho klubu spojené s poradenstvom, prednáškou o diagnostike a filmovým dokumentom z projektu Jeden svet v komunitách.


Neformálne stretnutia prebiehajú medzi rodičmi a deťmi z Beluše a okolia už od januára tohto roka. Za nápadom stoja dve miestne mamy Drahoslava Sláviková a Zuzana Černajová, obe s osobnou skúsenosťou s výchovou a starostlivosťou o potomka so znevýhodnením.

Hovorí Drahoslava Sláviková z Hlože: „Niekedy stačí málo. Stačí, keď sa prihovoríme vystresovaným rodičom na ulici, či nepotrebujú nejako pomôcť alebo vypočuť. Vo veľkej miere tak ovplyvníme kvalitu života nášho blízkeho. V piatok sme si naviac mohli vypočuť cenné rady laickej poradkyne Ivetky Somrovej a psychologičky Zuzany Kuniakovej, za čo im veľmi ďakujeme.“

Posledné piatkové stretnutie prinieslo do Beluše možnosť poradiť sa v administratívnej a praktickej oblasti v starostlivosti o znevýhodneného člena rodiny a zároveň zoznámiť deti s priestormi miestnej knižnice. Rodičia ocenili najmä nápad a možnosť vzájomnej pomoci, podpory a socializácie.

Okrem rozhovorov priniesla prvá časť programu návštevu laickej poradkyne zo Žiliny Ivety Somrovej z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením. Organizácia sa sústredí na právne a sociálne poradenstvo s cieľom zabezpečiť rodinám miesto v rešpektujúcej, inkluzívnej a láskavej spoločnosti.

O dôležitosti socializácie znevýhodnených skupín hovorí starosta obce Beluša Ján Prekop: „V spoločnosti pozorujeme nárast detí so špeciálnymi potrebami. Pomáhať sa snažíme okrem sociálnej kurately aj poskytnutím zázemia v obecnej knižnici, kde vítame iniciatívu občanov.“

O 19:00 predstavila základné postupy a body v diagnostike psychologička z Centra poradenstva a prevencie Dubnica nad Váhom Zuzana Kuniaková. Prednášku obohatili svojou prítomnosťou a vlastnými postrehmi a skúsenosťami viaceré pedagogičky z materských škôl pôsobiacich v okrese.

Tému scitlivovania a chápania rozdielov ako prostriedku k obohateniu vlastného života uzavrel dokument Nikoly Macejovej Na spektre. Film predstavil viacero príbehov ľudí s rozdielnou formou a intenzitou na autistickom spektre. Dokument bolo možné bezplatne vzhliadnuť vďaka spolupráci s festivalom Jeden svet a jeho projektu Jeden svet v komunitách. Technickú stránku premietania zabezpečilo Papuča kino.

Za knižnicu uzatvára tému Petra Martišová: „Rodičia často zabúdajú pri starostlivosti o deti na vlastné potreby a túžby. Vôbec v tomto prípade nezáleží, či vychovávate dieťa so znevýhodnením alebo bez. Potrebujete priestor, kde sa môžete bezpečne vyjadriť a z ktorého môžete čerpať silu, a takým chceme, aby sa stala naša knižnica.“

Ďalšie stretnutie inkluzívneho klubu sa uskutoční opäť druhý piatok v mesiaci dňa 10. mája o 15:30. Knižnica ponúka aj ďalší program vrátane filmového, knižného a hereckého klubu. Viac sa dozviete priamo v Obecnej knižnici v Beluši alebo na jej sociálnych sieťach.

Autor: (ts-Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2018
Tisíce motorkárov opäť na Zemplínskej šírave
V druhej polovici augusta, v čase vrcholiacich letných prázdnin a dovolenkovej sezóny, majú svoj veľký sviatok aj motorkári. Na Zemplínskej šírave sa koná už 17. ročník Motozrazu Sveta motocyklov.
viac
14.05.2019
Zapoj sa do fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzýva deti a mládež, aby využili posledné dni k zapojeniu do 2. kola národnej fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019. Súťažné práce majú zachytávať premeny prírody na prelome ročných období v zmysle témy Zima verzus jar.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
04.04.2024
Belušský klub seniorov láme rekordy
Klub seniorov v Beluši absolvoval prvú členskú schôdzu v tomto roku s rekordným počtom 185 účastníkov vrátane pozvaných hostí, medzi ktorých patril starosta obce Ján Prekop a prednosta Patrik Štrbák. 205 členná organizácia pripravila pre členov bohatý voľnočasový program na rok 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %