Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
18.10.2024 07:55

Inaugurácia známky Jozefa Gregora Tajovského za účasti jeho potomkov


Poštová známka Osobnosti: Jozef Gregor Tajovský


Inaugurácia poštovej známky Osobnosti: Jozef Gregor Tajovský (1874 – 1940) sa uskutoční už tento piatok 18. októbra za účasti potomkov Jozefa Gregora Tajovského a Hany Gregorovej o 14. hod. v spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici na Lazovnej 9.


Inaugurácia známky sa koná pri príležitosti 150. výročia narodenia Jozefa Gregora Tajovského a je súčasťou spomienkového podujatia na život významného slovenského prozaika a dramatika Život musí mať cveng, ktoré organizuje Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici - Literárne a hudobné múzeum, Akadémia umení v Banskej Bystrici a Obec Tajov.

Poštovú známku „Osobnosti: Jozef Gregor Tajovský (1874-1940)“ s nominálnou hodnotou 3,20 € vydala Slovenská pošta 20. septembra. Motívom poštovej známky je portrét slovenského prozaika, dramatika, básnika, redaktora, učiteľa, úradníka, politika Jozefa Gregora Tajovského. V pozadí je jeho rodný dom v Tajove. Poštová známka rozmerov 33,9 × 26,5 mm vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 20. 9. 2024 a domicilom obce Tajov. Motívom prítlače FDC je fiktívny obraz slovenskej dediny v údolí ako hlavného motívu inšpirácie spisovateľovej tvorby. Motívom FDC pečiatky sú iniciály JGT, kniha a ornament. FDC vytlačila digitálnou tlačou spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o. Autorkou výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Han Donau (Dipl. Ing. Hana Križanová MA).

Slovenský spisovateľ, prekladateľ, učiteľ, bankový úradník, politik a redaktor Jozef Gregor Tajovský, vlastným menom Jozef Alojz Gregor, sa narodil 18. októbra 1874 v dedinke Tajov neďaleko Banskej Bystrice ako prvé z desiatich detí remeselného majstra, čižmára a istý čas aj tajovského richtára Alojza Gregora a Anny Gregorovej, rod. Greškovej. Detstvo strávil vo svojom rodnom dome, ktorým však nebol dom jeho rodičov, ale dom starých rodičov z matkinej strany Štefana Greška a Zuzany Greškovej, rod. Murgašovej. Základné vzdelanie získal u učiteľa Karola Bergera (učil aj ďalšieho slávneho tajovského rodáka Jozefa Murgaša) v Tajove a neskôr v Banskej Bystrici. V štúdiách pokračoval na učiteľskom ústave v Kláštore pod Znievom (1889 – 1893). Po jeho absolvovaní vyučoval na viacerých miestach (napríklad v rodisku Sama Chalupku v Hornej Lehote), no pre svoje národné presvedčenie a spôsoby, ktorými vykonával pedagogickú činnosť, sa dostával často do konfliktov s uhorskými orgánmi a bol donútený opustiť školské prostredie. V rokoch 1898 – 1900 študoval na Československej obchodnej akadémii v Prahe, kde sa aktívne zapájal do činnosti študentského spolku Detvan. Po svojom návrate z Prahy pracoval ako bankový úradník v Trnave (1900), Martine (1901 – 1904), rumunskom meste Nadlak (1904 – 1910) a v Prešove ako vedúci bankovej filiálky (1910 – 1912), odkiaľ sa vrátil naspäť do Martina (1912 – 1915). Ako vojak rakúsko-uhorskej armády narukoval koncom júla 1915 na východný front, kde však dobrovoľne padol do ruského zajatia, stal sa aktívnym účastníkom zahraničného odboja a od roku 1917 aj členom československých légií v Rusku. Koniec prvej svetovej vojny ho zastihol vo Vladivostoku, odkiaľ sa v roku 1919 cez Japonsko a USA vrátil naspäť na Slovensko a natrvalo sa usadil v Bratislave. V rokoch 1920 – 1925 pôsobil v službách československej armády ako prednosta legionárskej kancelárie a po odchode do výslužby sa naplno venoval literárnej činnosti. Ešte počas prvého pobytu v Martine sa zoznámil so svojou budúcou manželkou, spisovateľkou a bojovníčkou za práva žien Hanou Gregorovou, rod. Lilgovou. V roku 1907 sa vzali a v apríli 1916 sa im v Budapešti narodilo jediné dieťa – dcéra Dagmar Gregorová-Prášilová.

Jozef Gregor Tajovský zomrel 20. mája 1940 v Bratislave. Jeho telesné pozostatky boli prevezené do Banskej Bystrice, odkiaľ pokračoval pohrebný sprievod do rodnej obce Tajov, kde bol 25. mája 1940 pochovaný na miestnom cintoríne, symbolicky v hrobe svojich starých rodičov. Splnilo sa tak jeho prianie vrátiť sa domov a spočívať medzi svojimi blízkymi.

Literárna tvorba Jozefa Gregora Tajovského je žánrovo aj tematicky rozsiahla, prevažne sa však odohráva v dedinskom prostredí. Písal poéziu, krátku prózu, ale aj divadelné hry, pričom sa považuje za zakladateľa slovenskej realistickej drámy. Bol výborný pozorovateľ a svoje skúsenosti bez prikrášľovania prenášal do svojich diel, v ktorých nájdeme slovenský vidiek v jeho „čistej podobe“, teda taký, aký si ho Tajovský pamätal so svojho detstva a mladosti. Je to obraz nielen vtipný, ale naopak, všíma si aj sociálne problémy ľudí (chudoba, opilstvo, domáce násilie, nevzdelanosť a pod.), ktoré kritizuje a odsudzuje. Medzi jeho najznámejšie diela patria Maco Mlieč, Apoliena, Mamka Pôstková, Statky-zmätky a Ženský zákon.

Mgr. Peter FILÍN

Autor: (ts-Slovenská pošta, a.s., Mgr. Martin Guzi, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2018
Slovenská pošta žije olympiádou
Slovenská pošta podporuje našich športovcov počas XXIII. zimných olympijských hier. Okrem špeciálnej poštovej známky vydanej pri tejto príležitosti sa pošta sa stala aj partnerom Slovenského domu v Pjongčangu.
viac
07.12.2019
Drotárstvo na poštovej známke Vianoce 2019
Slovenská pošta, a. s., vydala v novembri 2019 poštovú známku „Vianoce 2019: Tradičné slovenské drotárstvo“, so špecifickým symbolom T2 50g.
viac
14.06.2024
Slovenská pošta vydáva poštovú známku „Prezident SR“
Slovenská pošta vydáva od soboty 15. mája poštovú známku „Prezident SR“ zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Prezidentská známka reflektuje tradíciu aj moderné trendy a má špecifický kruhový tvar. Umožňuje to technológia samolepky. Zúbky na známkach sa nerobia ihlami, ale upravenou raznicou.
viac
30.08.2024
Slovenská pošta vydáva poštovú známku „80. výročie SNP“
Slovenská pošta vydala 28. augusta 2024 poštovú známku „80. výročie SNP“. Motívom poštovej známky je pamätník Slovenského národného povstania nachádzajúci sa v Banskej Bystrici a nemecký tank z pamätníka Karpatsko-duklianskej operácie z múzea v prírode vo Vyšnom Komárniku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %