Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.10.2018 02:16

Iba 30 percent detských ihrísk prejde kontrolou odborníkov


Detské ihrisko - ilustračná snímka. Zdroj: obce Zemné


Iba 30 percent detských ihrísk prejde kontrolou odborníkov. Pritom by sa mali kontrolovať každého štvrťroka, veľkou kontrolou by mali prejsť aspoň raz ročne. Majiteľov ihrísk, ktorí takéto kontroly vykonávajú, je aj z radov samospráv či školských zariadení zatiaľ málo.


Podľa inšpektorky TÜV SÜD Slovakia Daniely Hudecovej sú to "lastovičky", ktoré by mali byť príkladom aj pre ostatných.       

Medzi takéto mestá patrí napríklad Nitra, Prievidza, Piešťany, niektoré časti Bratislavy (Petržalka, Dúbravka), Zlaté Moravce, Kremnica, Levice, Trstená a okolité obce či Národná diaľničná spoločnosť. "Kontrola je najdôležitejšia, lebo zvyčajne ju robí osoba, ktorá ovláda požiadavky na bezpečnostno-technické riešenia," vysvetlila inšpektorka.       

Nariadenie vlády určuje povinnosti výrobcov nových zariadení na detských ihriskách, účinné je do apríla 2019. Ak vláda dovtedy neprijme iné opatrenie, nastane situácia spred roka 2011. "Nové ihriská nebudú prechádzať kontrolami, ani výrobcovia nebudú mať povinnosť dať si svoje výrobky certifikovať. Certifikácie sa budú vykonávať na báze dobrovoľnosti," skonštatovala Hudecová s tým, že situácii by pomohlo prijatie zákona o detských ihriskách. Návrh zákona však zatiaľ nie je predložený do pripomienkového konania. Podľa Hudecovej by mal zákon, ak ho parlament prijme, riešiť nielen bezpečnosť na nových ihriskách, ale aj na starých, ktoré sú stále v prevádzke.       

Inšpektori na detských ihriskách nachádzajú rôzne nedostatky. "Pri certifikácii zisťujeme, že zariadenia majú veľakrát konštrukčné nedostatky, napríklad nízke zábrany proti pádu, zábrany s vodorovnými alebo šikmými priečkami, ktoré môžu deti použiť ako stupienky na lezenie, nevyhovujúce uhly rámp, alebo strmých hracích a prístupových prvkov, nedostatočné zabezpečenie proti pádu, otvory, do ktorých môžu deti uviaznuť, alebo si zakliesniť prsty," vymenovala Hudecová. Často sa však stáva, že aj správne navrhnuté šmýkačky či hojdačky môžu spôsobovať problém. Najčastejšie z dôvodu nesprávnej inštalácie, prípadne zlej povchovej úpravy zariadenia.       

Hudecová tvrdí, že už pri inštalovaní by malo prejsť ihrisko kontrolou. "Ďalšie kontroly by sa mali vykonávať podľa pokynov výrobcu a v závislosti na frekvencii používania," vysvetlila. Tam, kde sa zariadenie používa denne, napríklad v materských školách, treba podľa nej vykonávať bežnú vizuálnu kontrolu denne. Stačí, ak ju robí zamestnanec materskej školy.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2018
Prevádzkovateľom detských dopravných ihrísk prispelo MŠVVaŠ sumou 150-tis. eur
Celkovo 35 prevádzkovateľov detských dopravných ihrísk si rozdelilo v tomto roku sumu 150.000 eur určenú na podporu praktického výcviku žiakov.
viac
21.08.2020
Ako využívať v tejto dobe detské exteriérové ihriská
Počas mimoriadnej epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré ohrozuje verejné zdravie, boli vydané mnohé opatrenia hlavného hygienika SR.
viac
01.10.2020
V Detve robili kontrolu detských ihrísk, posúdiť chcú ich stav
Mesto Detva robilo počas septembra kontrolu detských ihrísk na svojom území. „Výstupom bude posúdenie ich technického stavu, ale aj využiteľnosti, a na základe poznatkov bude mesto ďalej postupovať.
viac
04.03.2024
Karlova Ves skontrolovala detské ihriská, žiadne nie je rizikové
Bratislavská Karlova Ves nechala pred začiatkom jarnej sezóny skontrolovať 26 najvyužívanejších verejných detských ihrísk, ktoré má vo svojej správe. Žiadne z nich nebolo označení ako rizikové alebo nevyhovujúce. TASR o tom informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %